Сцена из ”Екселенција” / -ФОТО: ДАМИР МУРСЕЉЕВИЋ, КИЦ "БУДО ТОМОВИЋ"
09/02/2022 u 11:50 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

МАКАДО се води квалитетом, а не комерцијалним укусима

Први пут је заступљен и пратећи програм, у оквиру кога ће се одржати двије трибине посвећене актуелним темама везаним за позориште, као и поетски перформанс "МетаЛпоетика", у коjем ће учествовати бивши и садашњи учесници Гимназиjе "Слободан Шкеровић"

Глумци Жаклина Оштир и Јован Дабовић изласком на сцену Додест озваничили су почетак седме Манифестације камерних драмских остварења - МАКАДО у организацији КИЦ "Будо Томовић". Они су извели комад "Екселенције" у режији и по тексту Обрада Ненезића, који се, судећи по реакцијама, допао публици. "Екселенције" су изведене у главном програму МАКАДО-а, који је од ове године такмичарског карактера и траје до 12. фебруара. Публика ће имати прилику да види још четири представе које ће се такмичити за новоустановљену фестивалску награду "Сат кула", у више категорија. Такође, биће одиграна још једна представа на затварању, ван конкуренције.

Прелазак са ревијалног на такмичарски карактер манифестације МАКАДО, био је логичан слијед, каже Зоран Шошкић, помоћник директора КИЦ-а и продуцент манифестације. Додаје да се МАКАДО и претходних шест година мијењао концепцијски, а да им је увијек на уму био квалитет.

– Жељели смо, да иако су у питању камерне форме, фестивал радимо по принципу квалитета, а не комерцијалним мјерилима, да развијамо и оснажујемо регионалну сарадњу, пратимо рецентну сцену наших камерних драмских форми. И, у том успону манифестације, схватили смо да би било интересантно да се смотра претвори у фестивал такмичарског карактера, и да за то имамо капацитета - каже Шошкић.

Данас на програму

Представа "Милева Марић Аjнштаjн", по сценарију и у режиjи Jелене Миле биће изведена вечерас (09.02) у 20 часова у сали Додест. Јелена Мила и тумачи лик Милеве Анштаjн уз партнерску подршку Милоша Анђелковића. Комад је продукција Jустин позоришта и М.А.М.М.А продукциjе - Шведска у сарадњи са АБФ Стокхолм и са подршком града Стокхолма, УК Пароброд и Кућом Ђуре Jакшића из Београда.

Данас (9.фебруара), од 12 часова на тему "Позориште и политика'' у мултимедиjалноj сали КИЦ-а са доц. др Едином Jашаровићем разговараће новинар Вања Ковачевић.

Задржаће се на представама из региона, с нашег говорног подручја. То, унеколико условљавају и финансије, каже Шошкић. Напомиње да МАКАДО, ипак, сваке године има све бољи финансијски третман. Наравно, ако прилике буду дозовљавале, ићи ће се на проширење фестивала, ван граница региона. Можда и дуже трајање.

– Засад, чини се да су ово оптимални оквири МАКАДО-а у овом тренутку - каже Шошкић. Напомиње и да први пут имају пратеће програме, двије трибине посвећене актуелним темама везаним за позориште, као и поетски перформанс "МетаЛпоетика", у коjем ће учествовати бивши и садашњи учесници Гимназиjе "Слободан Шкеровић", а ауторка програма jе проф. Соња Шаковић.

Додаје и да су имали срећу, да упркос панедмији, нијесу прекидали манифестацију, и да су успјели одржати континуитет. Подсјећа да су прошле године имали потешкоћа, а нада се да ове године неће бити отказивања представа.

Синоћ је хрватски глумац Вили Матула извео монодраму "Минхаузен", насталу по тексту Готфрида Бургера, у режији Бориса Ковачевића. Комад је продукција EXIT театра - Загреб у сарадњи са казалишном продукциjом MOVENS.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:14