Detalj s otvaranja izložbe / -MUZEJI I GALERIJE BUDVE
15/09/2024 u 12:03 h
Vera SamolovVera Samolov
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Manastiri na raskršću milenijuma

Budvanska izložba ikona i fresaka predstavljena u KC „Mija Aleksić“ u Gornjem Milanovcu
image

Dio postavke

-MUZEJI I GALERIJE BUDVE
Izložba ikona i fresaka „Budvanski manastiri na raskršću milenijuma“ gostovala je u Kulturnom centru „Mija Aleksić“, u Gornjem Milanovcu. Direktor KC „Mija Aleksić“ Dragan Arsić je izrazio zadovoljstvo što je nastavljena saradnja sa Muzejima i galerijama Budve. Realizator izložbe je Ivana Domazetović, kustos Nevena Čavorović, a izložbu koja je bila do danas u postavci, zvanično je otvorila mr Lucija Đurašković.

- Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku da podijelimo dio našeg kulturnog nasljeđa sa vama, sugrađanima našeg grada pobratima. Zahvaljujem Radošu Gačiću, koji je bio glavna poveznica da mi danas budemo ovdje sa vama, kao i svim kolegama koji su pomogli da se ova izložba realizuje. Ona јe koncipirana sa namjerom da se predstavi izuzetno značajan dio baštine budvanskog kraja koja je i zajednička baština dijela evropskih zemalja, ne samo balkanskog regiona. Inovativni projekat „Budvanski manastiri na raskršću milenijuma“, koji je obuhvatao prvu digitalno obogaćenu izložbu eksponata u Crnoj Gori, publici je premijerno predstavljen u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u budvanskom Starom gradu, 1. juna 2023. godine - rekla јe mr Lucija Đurašković, koјa јe sa Markom Kenterom, autorka postavke. Saradnica na projektu-izložbi јe Ivana Domazetović.

image

Brojna publika okupila se na otvaranju postavke

-MUZEJI I GALERIJE BUDVE

Pokrovitelj projekta je Turistička organizacija Budve, a projekat je podržala Mitropolija crnogorsko-primorska i Opština Budva. Prva izložba digitalno obogaćenih eksponata, koja povezuje originalne ikone budvanskih manastira i najmodernije tehnologije u proširenoj realnosti. Cilj izložbe je stvaranje interaktivne, savremene prezentacije duhovnog i kulturnog nasljeđa svih manastira sa teritorije Budve, kombinovanjem autentičnih artefakata i konvencionalnih eksponata sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama. Postavka obuhvata savremeni pristup i upotrebu najsavremenije elektronske opreme koja segmente manastirskih kompleksa, arhitekturu, slikarstvo i riznicu čini lako razumljivim najširem krugu posjetilaca.

Koristeći aplikaciju Holograd Live View Studija iz Beograda, dostupnu na Apple Store i Play Storeu posjetioci su, kroz eksponate i proširenu realnost, doživјeli virtuelnu kulturnu rutu kroz sve budvanske manastire. Za ovu izložbu dizajnirani su i katalozi kao i sav štampani materijal koji je digitalno obogaćen, obaviјestili su iz Službe za odnose s javnošću, marketing i dizajn Muzeja i galerija Budve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 12:04