Отварање Црногорског павиљона на Бијеналу у Венецији 2024 - Bajagić i Zelenović / -Фото: NICO COVRE
20/06/2024 u 12:41 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MSUCG: Izložba Darјe Baјagić privlači pažnju broјnih medija

DSCENE Guide je uvrstio Crnogorski paviljon među deset najboljih na ovogodišnjem Bijenalu, u svom vodiču "Top 10 Picks from the Venice Biennale 2024 Exhibition". Prestižni medij Esquire Italia i The Art Daily prepoznao јe kvalitet i inovativnost paviljona - kažu iz MSUCG

Od otvaranja Venecijanskog  bijenala, Crnogorski paviljon u kojem je izložba Darje Bajagić, posjetilo je više od dvije hiljade osoba, uključujući i mnoge ugledne goste i stručnjake iz svijeta umjetnosti. Među njima se ističe posjeta Hansa Ulriha Obrista, jednog od najuticajnijih kustosa današnjice, koji je posjetu podijelio sa svojim pratiocima na Instagramu, dodatno promovišući Crnogorski paviljon, navode u saopštenju iz Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.

Podsјetimo, izvršni producent ovogodišnjeg projekta MSUCG i komesar paviljona јe dr Vladislav Šćepanović. Crnu Goru na ovogodišnjem Bijenalu predstavlja projekat "It Takes An Island To Feel This Good", koji potpisuju umjetnica Darja Bajagić i kustoskinja Ana Simona Zelenović. Generalni pokrovitelj učešća na Bijenalu je Ministarstvo kulture i medija.

Raduju se većem broju posjetilaca

– Venecijansko bijenale 2024. tek je započelo, a izložba traje sve do kraja novembra. S obzirom na uspjeh prethodnih godina, gdje je 59. Bijenale 2022. godine privuklo preko 800.000 posjetilaca, očekuje se da će ovogodišnja posjećenost nadmašiti taj broj. Stoga se radujemo još većem broju posjetilaca i dodatnoj pažnji koju će Crnogorski paviljon zasigurno dobiti. Muzej savremene umjetnosti Crne Gore nastavlja svoju misiju promovisanja crnogorskih umjetnika i kulture na globalnoj sceni, a od izuzetnog nam je značaja što možemo predstaviti ovaj projekat na jednom od najprestižnijih umjetničkih događaja u svijetu - navodi se u saopštenju MSUCG.

– Izložba je privukla značajnu pažnju međunarodnih medija. DSCENE Guide je uvrstio crnogorski paviljon među deset najboljih na ovogodišnjem Bijenalu, u svom vodiču "Top 10 Picks from the Venice Biennale 2024 Exhibition". Osim toga, prestižni medij Esquire Italia i The Art Daily prepoznali su kvalitet i inovativnost paviljona. U članku "Changes in Destination" za The Art Daily, Andrea Contin je istakao crnogorski paviljon kao nezaobilaznu destinaciju, a Esquire Italia je, takođe, pohvalio postavku u svojoj recenziji - navode iz MSUCG.

image

Отварање Црногорског павиљона на Бијеналу у Венецији 2024

-Фото: NICO COVRE

Doprinos kustoskinje Ane Simone Zelenović istaknut je i u višestranom prikazu "The New Now", objavljenom u nedavnom izdanju časopisa CURA - kuratorske i uredničke platforme sa sjedištem u Rimu. Ovaj prikaz sadrži esej kustoskinje koji dodatno obrazlaže kontekst i značaj izložbe.U pripremi je i intervju Darje Bajagić za Louisiana Channel, poznati veb i TV kanal povezan s Luiziana Muzejom moderne umjetnosti u Danskoj, koji će biti objavljen ovog ljeta. Ovaj intervju će pružiti dublji uvid u umjetnički rad i proces stvaranja postavke crnogorskog paviljona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 16:08