Podsjećanje na Italiju i svemir, izložba ”Looking Beyond” / -FOTO: Ambasada Republike Italije
15/12/2022 u 14:33 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nacionalni dan svemira Italije: Izložba u Rektoratu UCG

Italija 16. decembra obilježava Nacionalni dan svemira, dan kada je 1964. godine lansiran prvi italijanski vještački satelit "San Marko". Povodom ovog događaja Ambasada Italije u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore i Rektoratom Univerziteta Crne Gore, priredila je izložbu pod nazivom "Looking Beyond", koja će biti otvorena sjutra u 13.30 u holu zgrade Rektorata UCG.

Izložba je rezultat projekta saradnje između Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, Italijanske svemirske agencije (ASI) i Telespazio/e-GEOS i ambasade, konzulati i italijanski instituti za kulturu će je organizovati u preko 50 zemalja širom svijeta.

Slike, koje su predmet izložbe, rezultat su najnaprednijih radarskih sistema satelita COSMO-SkiMed, koje obrađuje e-GEOS. Zahvaljujući kombinaciji satelita za daljinsko detektovanje i visokotehnoloških instrumenata na zemlji, oni nam govore o zdravstvenom stanju planete i omogućavaju nam da pratimo glečere, temperaturu i zagađenje okeana, kvalitet vazduha, kretanje divljih životinja u cilju očuvanja ekosistema.

Izložbu će otvoriti ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsella i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore Biljana Šćepanović.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:31