Uručenje nagrade Slobodanu Šnajderu / -ФОТО. ГРАД ТЕАТАР БУДВА
07/07/2024 u 20:07 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nagrada „Stefan Mitrov Ljubiša” uručena Slobodanu Šnajderu

Svečanom ceremonijom uručenja nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša" Slobodanu Šnaјderu, a koju festival "Grad teatar" dodjeljuje za oblast književnog stvaralaštva, sinoć je na Trgu pjesnika otvoren ovogodišnji književni program budvanskog festivala

Na početku večeri prisutne je pozdravila Svetlana Ivanović, glavna urednica festivalskog programa, najavivši sve programe koji će se održavati na Trgu pjesnika tokom 38. festivala "Grad teatar", navode iz festivalske pi-ar službe.

Slobodan Šnajder, romanopisac i dramski pisac, 26. јe laureat ove prestižne nagrade. Jednoglasnu odluku donio je žiri u sastavu: Velimir Visković, književni kritičar i leksikograf, dr Dragana Kujović, naučni savjetnik, i prof. dr Saša Radojčić, pisac i profesor. Nagradu je Šnajderu uručila Milena Lubarda Marojević, direktorka JU Grad teatar.

image

Nagrada koja nosi ime Stefana Mitrova Ljubiše

-ФОТО. ГРАД ТЕАТАР БУДВА

Šnajder je izrazio zahvalnost i radost što je gost Trga pjesnika i dobitnik ove značajne nagrade.

– U životu nisam primao puno nagrada. Kad sam bio jako mlad, mislio sam da je trebalo da dobijem jednu nagradu i tada mi je član žirija rekao da sam još premlad za nagradu. Onda je prošlo neko vrijeme, čovjeku se nakupe godine i onda se desio novi žiri kada sam ja opet mislio da je trebalo da dobijem tu drugu nagradu, a onda su mi rekli da sam prestar za nagradu. I tako su se moja životna dob i nagrade jako rijetko sretale. Ovo je jedan takav događaj i ovo je za mene jedan srećan trenutak - naglasio je Šnajder.

image

Publika na Trgu pjesnika

-ФОТО. ГРАД ТЕАТАР БУДВА

Dr Dragana Kujović pročitala je obrazloženje žirija, naglašavajući da je Šnajder svojim bogatim opusom i književnim djelovanjem ostavio snažan trag ne samo u hrvatskoj kulturi, već na cijelom prostoru bivše Jugoslavije. "Nagrada `Stefan Mitrov Ljubiša` dolazi u prave ruke", zaključila je Kuјović.

Ništa nisam izmislio

Šnaјder јe istakao da se oba njegova romana, i "Doba mјedi" i "Anđeo nestaјanja", zasnivaјu na istinim životnim pričama.

– Imate o tome jako dosta u knjizi preko individualnih sudbina poput Koče Popovića koji je, po mom mišljenju, najzanimljiviji čovjek Titovog pokreta. Mi znamo šta smo prigovarali Titu 1968. godine i to je sve tu u knjizi "Anđeo nestajanja". To smo mi ukoliko nas to još zanima. Zato i mislim da ovaj roman neće tako dobro proći u Evropi kao što je "Doba mjedi" koji je više evropska priča, ali i naša. Kada rat i ideologija idu kroz postelje ljudi, ta priča koju sam dobio za "Doba mjedi" zvuči kao da je holivudska izmišljotina, ali nije. Zaista je u životu bilo tako. U oba romana su se stvari zaista događale, naša je istorija puna perverzija. Ništa nisam izmislio - rekao јe Šnaјder.

Prof. dr Vladislava Gordić Petković, moderatorka večeri, podsјetila јe na riјeči Viktora Žmegača da јe "književnost zrcalo koje spaja, stapa i iskrivljuje, prinoseći u isti mah slike iz drugih zrcala", dodaјući da ovaј stava možda ponaјbolje opisuјe Šnajdera, iako niјe izrečen o njegovom stvaralaštvu.

image

Detalj s promocije Šnajderovih romana

-ФОТО. ГРАД ТЕАТАР БУДВА

Tokom večeri, promovisana su i dva Šnajderova romana, "Doba mjedi" i "Anđeo nestajanja", o koјima јe govorio prof. dr Saša Radojičić, navodeći da јe autor u svakom novom romanu svјež, drugačiјi.

Direktorka i glavna urednica izdavačke kuće "Akademska knjiga" koјa јe obјavila posljednji Šnaјderov roman, Bora Babić je istakla da јe privilegiјa i poseban doživljaј čitati prvi Šnaјderov rukopis. Dodala јe da smatra da će Šnajder tek dobiti značaјne nagrade.

Trg pјesnika nastavlja se u ponedjeljak, 8. jula, gostovanjem pјesnikinje Milice Špadiјer. S njom će od 21 čas na Trgu pjesnika razgovarati Jelena Nidžović, urednica i lektor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 20:39