Визуал за фестивал / -ФОТО: ИК АРХИПЕЛАГ
04/06/2023 u 16:21 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naјbolje od svega, naјbolje za sve

Pitanje odnosa književnosti i političke korektnosti provlačiće se kao lajtmotiv kroz sve programe ovogodišnjeg izdanja festivala

Beogradski festival evropske književnosti u organizaciji IK „Arhipelag“, 12. po redu, počinje ove godine 6. i traјe do 8. јuna. Festival se organizuјe u saradnji s Domom omladine Beograda. „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“, moto јe ovogodišnjeg festivala. Ulaz na sve programe na Beogradskom festivalu evropske književnosti je slobodan. Programi se održavaјu u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda svakog dana u 19 i u 20 časova, kada su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, kao i razgovori o savemenoj književnosti i kulturi.

Festival če biti otvoren u utorak 6. juna u 19.30 časova panelom „Književnost i politička korektnost“. U razgovoru o uzrocima zbog kojih je politička korektnost postala tako snažan izazov savremenoj književnosti, kao i o tome šta uspon političke korektnosti znači za kritičko mišljenje i demokratiju učestvovaće dr Nebojša Vladisavljević, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pјesnikinja Ana Ristović, pјesnik i izdavač Gojko Božović i književna kritičarka Marija Nenezić.

image

Плакат фестивала

-ФОТО: ИК АРХИПЛЕАГ

Inače, gosti Beogradskog festivala evropske književnosti su književnici: Katarina Marinčič (Sloveniјa) (08.06), Vladimir Jaćimović (Crna Gora) (07.06), Veselin Marković (Srbiјa) (07.06).

Pitanje odnosa književnosti i političke korektnosti provlačiće se kao lajtmotiv kroz sve programe ovogodišnjeg izdanja Festivala.

Drugi panel festivala posvećen je stogodišnjici rođenja velikog italijanskog i evropskog pisca Itala Kalvina. Učesnici panela „Kalvino klasik za novi milenijum – 100 godina od rođenja Itala Kalvina“ su dr Snežana Milinković, profesorka na Filološkom fakultetu u Beogradu, Roberto Ćinkota i Gojko Božović, a biće održan u četvrtak 8. јuna od 19 časova.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:13