Petar Balaban ostvario najveći uspjeh crnogorskih harmonikaša  / - UŠZMB VASA PAVIć
18/09/2023 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naš Petar Balaban jedan od najboljih mladih harmonikaša svijeta

Na prestižnom takmičenju Coupe Mondiale u kategoriji juniora Petar Balaban zauzeo je 4. mjesto

Nakon pobjeda na Međunarodnim takmičenjima u regionu, Petar Balaban, učenik III razreda srednje škole, u klasi prof. Ilić Miroslava, osvaja sjajne rezultate na nedavno održanim najvećim svjetskim harmonikaškim takmičenjima.

Na prestižnom takmičenju Coupe Mondiale u kategoriji juniora, Petar Balaban zauzeo je 4. mjesto.

- Ponosni smo na Petra i njegovog profesora Miroslava Ilića i zahvalni jer je naša škola harmonike u svjetskom vrhu. Snimci nastupa sa takmičenja slušaće se i analizirati širom svijeta - saopštavaju iz Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" u Podgorici.

oupe Mondiale je vodeće međunarodno takmičenje za najbolje svjetske izvođače na harmonici. Ovaj prestižni muzički događaj u svijetu održava se po 76. put pod pokroviteljstvom Međunarodne konfederacije harmonikaša (Confederation Internationale des Accordeonistes), ove godine u Bjeljini, BiH.

Učenik Petar Balaban nastupio je u juniorskoj selekciji u kojoj se takmiče učenici do 18 godina. Takmičenje se odvijalo u dvije etape, a u ovoj kategoriji nastupilo je 26 harmonikaša iz 15 zemalja svijeta (Kina, Rusija, Italija, Srbija, Portugal, Kazahstan, Litvanija, Finska, Njemačka, Austrija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Češka, Francuska i Crna Gora).

image

Redosled nagrađenih na takmičenju

- UŠZMB VASA PAVIć

Ovaj uspjeh je još značajniji jer je ovo prvi put da Crna Gora ima predstavnika u ovoj kategoriji.

Na kultnom takmičenju za harmonikaše, 48° Premio Internazionale della Fisarmonica "Citta di Castelfidardo", Petar je osvojio veliko 2. mjesto. Ovo je ubjedljivo najbolji plasman harmonikaša iz Crne Gore ikad. U kategoriji je nastupilo 14 učesnika iz 11 zemalja svijeta.

Takmičare je ocjenjivao osmočlani žiri svjetskog renomea, saoptili su iz škole.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. septembar 2023 13:13