Разговор с умјетницима и умјетницама / -ФОТО: Ж.Ј.
22/11/2021 u 21:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

O садашњости и будућности

Тема коју сам поставила у односу на главну тему Бијенала, односи се на спекулације садашњости и потенцијалних будућности кроз имагинацију - каже Наталија Вујошевић

Кураторка Црногорског павиљона на предстојећем 59. Венецијанском бијеналу (23.04 – 27.11.2022), Наталија Вујошевић, разговарала је у Перјаничком дому са заинтересованим умјетницима и теоретичарима о концепту нашег представљања. Током инфо дана није изостао ни разговор о техничким питањима везаним за сам излагачки простор у Венецији, могућности и начину пријаве, буџету, односно оквиру који ће Мининистарство просвјете, науке, културе и спорта опредијелити за ту сврху. Она је навела да су јој се досад умјетници јављавали управо највише за буџет. Истакла је да како буџет није усвојен, засад се оквирно говори о 50.000 еура за укупни буџет за Бијенале, а за саму продукцију изложбе моћи ће да се одвоји до 15.000 еура, било да је у питању један или више умјетника који ће нас представљати. Навела је и да ће бити ангажовани маркетиншки стручњаци за представљање Црногорског павиљона.

Кураторка 59. Биjенала савремене умjетности у Венециjи Ћећилија Алемани основну тему дефинисала је као "Млијеко од снова", док се Вујошевић опредијелила да у фокусу црногорског представљања буде замишљање алтернативних садашњости и могућих будућности. Она је истакла да умјетници теме које је она предложила могу уважити, али да нису обавезујуће за реализацију њиховог рада.

Кураторка 59. Биjенала савремене умjетности у Венециjи Ћећилија Алемани основну тему дефинисала је као "Млијеко од снова"

– Основна тема Бијенала веома је широка, као и тема коју сам поставила у односу на њу, и односи се на спекулације садашњости и потенцијалних будућности кроз имагинацију. И мислим да је кључно што Алемани позива умјетнике да не анализирају, да не дефинишу ко смо и што смо, већ да нам покажу што можемо бити, притом апсорбујући све муке и трауме овог времена - рекла је Вујошевић, између осталог, додајући да има у виду карактер наше сцене. Истиче и потребу отварања ка новим идејама које ће помоћи да се превазиђу блокаде које је успоставио неолиберални свијет.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

03. decembar 2021 20:31