Стеван Копривица / -Стеван Копривица
02/05/2022 u 10:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обрадоваће дјецу са двије нове представе

Пробе за "Аладинову чаробну лампу" почињу 5. маја, а у јуну и за представу "20.000 миља под морем"

Подгоричко Градско позориште започиње рад на двије представе за дјецу, каже за "Дан" Стеван Копривица, директор подгоричког Градског позоришта. Овај мјесец ће бити у знаку гостовања у овом театру. Најприје им 7. маја у госте долази представа "Френки и Џони" у продукцији "БеоАрта", а потом ће ансамбл играти на домаћој сцени као и ван Подгорице, изводећи сада већ стандардно добро посјећене представе Драмске сцене за дјецу и комада Вечерње сцене.

– Редитељ Милан Караџић 5. маја почиње пробе "Аладинове чаробне лампе". Драматизацију за тај комад урадио је Игор Бојовић. Ријеч је о ансамбл представи, коју ће изнијети глумци подгоричког Градског. Непосредно послије тога, почетком јуна, словеначки млади редитељ Марко Чех почиње рад на представи "20.000 миља под морем" по роману Жила Верна. Адаптацију и драматизацију урадила је Јасмина Фулурија. Колико знам "20.000 миља по морем" још нико није поставио на позоришну сцену, тако да ће то бити свјетска прапремијера. Иначе, представа ће бити јако занимљива, јер ће се увелико служити технолошким иновацијама, видеом, а како би се што вјерније дочарао подморски свијет - каже Копривица.

Он је изразио наду да ће барем једну од ове двије представе премијерно приказати у јуну. Ако у томе не успију, каже Копривица, премијерно ће оба комада играти на јесен.

Фестивалска премијера и гостовања

Директор Градског најављује и да ће Бранислав Мићуновић режирати за подгоричко Градско позориште. Ријеч је о комаду радног наслова "Play Нушић" или "Министарка", за Вечерњу сцену. Комад ће бити копродукција са фестивалом "Барски љетопис". Рад на тој представи почиње у јулу.

Градско позориште ће бити ангажовано на домаћим љетњим фестивалима, а када су у питању регионални, у јуну путују за Сарајево, а у августу на Брионе, гдје ће наступити у склопу фестивала РУТА (Регионалне уније театара). Копривица издваја наступе на "Шекспир фестивалу" у Чортановцима - Инђији, чији је оснивач Никита Миливојевић, као и у Македонији, на "Фестивалу класике" у Битољу. На оба фестивала представиће се представом "Укроћена горопад" у режији Дејана Пројковског.

Раније је најављивано да би до почетка љета прослављени филмски режисер Лордан Зафрановић требало да уради свој први позоришни комад и то баш за подгоричко Градско позориште. Но, дошло је до помјерања, а Копривица објашњава и зашто.

– Комад који ће Зафрановић режирати радићемо у копродукцији са Народним позориштем из Ниша. Ријеч је о представи "Азиз" по тексту почившег новинара "Ферал трибуна" Предрага Луцића. Но, Зафрановић је кренуо у припреме за филм о Јасеновцу, па је због његових обавеза рад на овом комаду Вечерње сцене пребачен за новембар - појаснио је Копривица.

Копривица је закључио да се може рећи да су се након двије године стекли услови за нормалан рад. Иако опреза никад не недостаје, Копривица каже да сада раде уобичајеним темпом, у оквирима буџета којим располажу.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:50