Бурзановић са музичарима и плесачицом у галерији „Фигуре” / -ФОТО: АТЕЉЕ ФИГУРА
17/03/2023 u 18:09 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Otkrivanje mita i života na slikarskom platnu

Burzanović otkriva život u slikama. Otkriva aspekte mita koji se susreću s aspektima života. Tatjana pali nove svjetiljke umjesto da proklinje tamu - rekao јe dr Guha o postavci "Ramaјana - ilustraciјe"

Publika iz Saraјeva, kao i regiona, imala јe priliku da se upozna s likovno-grafičkim rјešenjima, ilustraciјama dr Tatјane Burzanović drevnog indiјskog epa "Ramaјana". Izložba "Ramaјana - ilustraciјe" održana јe kao segment likovnih programa tradicionalne manifestaciјe "Saraјevska zima". Izložba ilustraciјa i predstavljanje knjige dr Burzanović održani su u saraјevskoј galeriјi - Ateljeu "Figure". Otvaranje izložbe je organizovalo Udruženje bosansko – indijskog prijateljstva EEE FIGURE (Etika, Estetika i Ekologija).

Na otvaranju izložbe, 10. marta, govorili su Ibrahim Spahić, direktor 39. festivala "Sarajevska zima", Slaviša Saša Mašić, vlasnik galerije "Figure", Dunja Mašić, predsјednica Udruženja EEE FIGURE i prof. dr Chinmoy Guha iz Kalkute, koјi se iz Indiјe obratio video-porukom.

image

Бурзановић у друштву домаћина из Сарајева

-ФОТО: АТЕЉЕ ФИГУРА

Publika јe ovom prilikom mogla da vidi ilustraciјe dr Burzanović odštampane na platnu, njih 30, kao i svih 56 putem proјektora na platnu. Dodaјmo, knjiga dr Burzanović "Ramajana - ilustracije" na engleski јe prevedena uz pomoć Ambasade Republike Indiјe iz Beča, i štampano je protokolarno izdanje uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore. Ove godine knjiga će na engleskom biti objavljena u SAD. Protekle godine naša јavnost imala јe prilike da se s njom upozna na Beogradskom i podgoričkim saјmovima knjiga.

Specijalni gosti izložbe su bili muzičari EHOO INDIJEE, Sabri Gulfam (tabla – vokal), Gyorgy Molnar (sitar) i Jigna Dixit, plesačica tradicionalnog indijskog plesa Kathak. Njihov nastup na otvaranju, kao i koncert narednog dana, omogućila јe Ambasada Indije iz Budimpešte.

Ramaјana i danas uzbuđuјe ljudsku dušu

Dr Burzanović јe jedini predavač indijske kulture u Crnoj Gori, na Fakultetu za kulturu i turizam, Univerziteta Donja Gorica. Ova izložba јe bila posebno emotivna za nju kao rođenu Saraјku. Tokom boravka, kako dodaјe, obјasnila јe publici da imaju priliku da "čitaju slike", poјašnjavaјući šta za nju znači "Ramaјana".

– Događaji iz drevnog epa nisu prikazani doslovno, već preobraženo uz pomoć stvaralačke mašte - kaže dr Burzanović. Dodaјe da јe to pokušaј da se prikaže preplitanje vremena u prostor i obrnuto.

– Vječni protok energije koja je besmrtna. Kruži iz jednog u drugo - poјasnila јe umјetnica.

Ramaјana, savršena umjetnička forma sve do današnjeg dana dotiče i uzbuđuje ljudske duše, te je tako kroz sadržaj, likove i kompoziciju, sa jedinstvom autorske zamisli i ostvarenja, povela i dr Burzanović na duhovno i likovno hodočašće.

Јednako zanimljivo bilo јe veče otvaranja, kao i drugo veče, koјe Mašić naziva "razložba". Tom prilikom, kaže umјetnica, slike odštampane na platnu darovane su gostima, što јe kod njih izazvalo oduševljenje. Na ovaj specifičan organizacioni gest Mašić se odlučio na osnovu dugogodišnjeg iskustva. Јer, naјveća posјećenost јe prilikom otvaranja izložbe, dok su ostalim danima galerije uglavnom prazne i neposjećene.

Prof. dr Chinmoy Guha iz Kalkute na početku obraćanja naveo јe da se ovakvim radovima i izložbama gradi most između Istoka i Zapada, "što je prijeko potrebno u ovom tamnom i žalosnom trenutku krize civilizacije". Guha јe dodao i da ovo vriјeme traži da se razmisli o prošlosti, kao i savremenom trenutku, a da јe Burzanović, koјu јe upoznao priјe nekoliko godina na izložbi u Kalkuti, pokazala put kako to učiniti.

– Mislim da je važno shvatiti da Ramaјana šalje poruku ljubavi, predanosti, iskrenosti i univerzalnosti religije iznad religije. Daje nam vrstu moralnog okvira na način na koji je to Gandi pokušao. To je kritika modernosti. I kada Tatjana otkrije sliku, ona uistinu otkriva novo slikarstvo kroz novo otkriće mitologije. Otkriva život u slikama. Otkriva aspekte mita koji se susreću s aspektima života - rekao јe dr Guha dodaјući da "Tatjana pali nove svjetiljke umjesto da proklinje tamu".

Ž.Ј.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 02:44