Puna sala novog bioskopa / - FILMSKI CENTAR
08/12/2023 u 21:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pljevlja dobila digitalizovani bioskop

Projekat digitalizacije bioskopskih sala u Crnoj Gori započet prije pet godina kroz zajedničko djelovanje Ministarstva kulture, Filmskog centra Crne Gore i lokalnih samouprava

U Pljvljima je večeras svečano otvorena digitalizovana bioskopska sala u Centru za kulturu. Bioskop je otvorila direktorica Filmskog centra Crne Gore (FCCG) Aleksandra Božović.

Kako saopštava FCCG Božović je podsjetila da je projekat digitalizacije bioskopskih sala u Crnoj Gori započet prije pet godina kroz zajedničko djelovanje Ministarstva kulture, Filmskog centra i lokalnih samouprava, kao jedan od prioriteta Nacionalnog programa za razvoj kinematografije.

- Najljepši centar za kulturu dobio je i najljepši bioskop. Odgovornost svih nas je da ovaj prostor, koji se od danas može pohvaliti najsavremenijom opremom za prikazivanje domaćih i stranih filmskih ostvarenja, bude mjesto za okupljanje svih generacija Pljevljaka, a pogotovo najmladjih, koji će uz filmove odrastati i stasavati u velike i dobre ljude - kazala je Božović.

Večerašnji događaj prilika je da se nakratko prisjetimo prethodnog perioda, koji nije bio nimalo lak, ali koji nam je pokazao koliko je važan zajednički rad, kao i odgovornost koju imamo kao javne institucije kulture, kazala je ona.

Na taj način uspjeli smo da održimo kontinuitet u realizaciji projekta digitalizacije sala u crnogorskim centrima za kulturu i da pokrenemo prikazivačku djelatnost od sjevera zemlje do primorskih gradova, poručila je Božović.

Božović je naglasila da proces digitalizacije mora biti praćen obučavanjem i angažovanjem stručnog kadra.

Filmski centar je, zajedno sa Centrom za stručno obrazovanje i istaknutim filmskim radnicima iz zemlje i regiona,  izradio i licencirao 9 programa za razvoj deficitarnog kadra u oblasti kinematografije.  Jedan od prvih programa koji  će Filmski centar krenuti da implementira u prvom kvartalu sljedeće godine je i program za kino-operatere. Stoga, pozivam sve zaposlene u centrima za kulturu, između ostalih i zaposlene u CZK Pljevlja, koji su već realizovali nabavku najsavremenije opreme za prikazivanje filmova da nam se priključe - nabodi se u saopštenju FCCG.

image

Božović sa domaćinima

- FILMSKI CENTAR

Božović je kazala da Filmski centar  u cilju daljeg privlačenja publike i povećanja gledanosti domaćih i evropskih filmskih ostvarenja u bioskopima,  kao jednu od podsticajnih mjera predviđa podršku prikazivačima, na čijim redovnim repertoarima su zastupljene domaće i strane filmske produkcije.

- Aktivno podržavamo i buduće osnivanje Mreže kinoprikazivača Crne Gore, od koje očekujemo da će doprinijeti podizanju nivoa saradnje u oblasti  audio-vizuelne kulture i kinoprikazivačke djelatnosti, kako u zemlji, tako i u regionu -  poručila je Božović.

Digitalizacija bioskopske sale u Pljevljima koštala je 84 hiljade eura, a projekat su finansirali Opština Pljevlja, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Filmski centar Crne Gore.

U sklopu otvaranja nove bioskopske sale, prikazano je najveće regionalno filmsko ostvarenje ove godine, crnogorska manjinska koprodukcija „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, koja je premijeru imala na filmskom festivalu u Lokarnu, a prošlog mjeseca otvorila je i Tallinn Black Nights Film Festival.

Večerašnjem događaju prisustvovali su i čelnici Opštine Pljevlja, kao i predstavnici Ministarstva kulture i medija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:56