Uglješa Šajtinac / -FOTO: IK "ARHIPELAG"
28/12/2022 u 09:55 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavljanje novog romana Uglješe Šajtinca

U tom svakodnevnom životu javljaju se sjenke društvenih protivrječnosti, književnog života, čitalačke strasti, istorijskog pamćenja, nostalgije, porodičnih i javnih istorija, kao i prizori iz doba pandemije koronavirusa. Povezujući te raznolike slike sa nesvakidašnjom atmosferom banatskog splina, Šajtinac je napisao upečatljiv, snažan, jezički i pripovjedno raskošan roman

Novi roman Uglješe Šajtinca „Koljka i Sašenjka” biće predstavljen publici u Novom Sadu, večeras (28.12) od 19 časova u Knjižari „Bulevar Books”. Izdavač romana je beogradska kuća „Arhipelag”. Tokom promocije sa Šajtincem će razgovarati Gojko Božović, glavni urednik „Arhipelaga”.

Poslije dvije čitane i nagrađivane knjige priča i više od deset godina poslije romana „Sasvim skromni darovi”, koji je objavljen u više izdanja i za koji je autor dobio Evropsku nagradu za književnost, Uglješa Šajtinac je napisao roman uzbudljivog stila i jednako uzbudljivog razumijevanja stvarnosti „Koljka i Sašenjka”.

image

Naslovnica novog romana Šajtinca

-FOTO: IK "ARHIPELAG"

– Posrijedi je neobična i nesvakidašnja knjiga u kojoj se pripovijeda o savremenoj banatskoj svakodnevici u kojoj se u svijesti dvoje junaka neprestano ukazuju dvije privilegovane figure. Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene. Drugo je Sašenjka, u kome čitaoci odmah prepoznaju velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina. Iako odsutni iz stvarnosti, i Koljka i Sašenjka su dio razgovora, ličnih i čitalačkih iskustava, oni prema kojima se mjeri svakodnevni život. U tom svakodnevnom životu javljaju se sjenke društvenih protivrječnosti, književnog života, čitalačke strasti, istorijskog pamćenja, nostalgije, porodičnih i javnih istorija, kao i prizori iz doba pandemije koronavirusa. Povezujući te raznolike slike sa nesvakidašnjom atmosferom banatskog splina, Šajtinac je napisao upečatljiv, snažan, jezički i pripovjedno raskošan roman - navodi se saopštenju „Arhipelaga”, u kroki prikazu romana.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:19