Проф. др Душко Певуља и уредник трибине Будимир Дубак / -фото: С.Ћ.
28/11/2021 u 19:01 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проф. др Душко Певуља гост "Академске трибине": Недопустиво игнорисање културе сјећања и љепоте сопственог језика

Парола "српски свет" није замјена за културну политику, која незнањем политичке елите још увијек не постоји на етничком српском подручју, закључио је проф. др Душко Певуља

Професор српског језика на бањалучком Филолошком факултету је подсјетио да су данашњи властодршци занемарили оно што је било познато још Доситеју Обрадовићу, а који је рекао да је "српско национално питање културно питање".

Потпуно игнорисање националне културе и културног питања од стране државних и културих институција Срба довешће да "можда највећа српска побједа у овом вијеку - Република Српска (РС), нестане, јер није верификована у култури", казао је он

Веома критичан Певуља је истакао да је најгора ситуација у РС, гдје више од 20 година "нема издаваштва, ни једне књижевне ревије, а да су сви дневни листови прије осам година укинули своје културне рубрике".

– Живимо у клими у којој свијест постигнута у борби уз велике жртве, није верификована у култури – закључио је он.

Могуће је преокренути неповољне токове

– Само заједничким снагама свих националних институција потпомогнутим прегнућем најистакнутијих интелектуалаца (као што су то радили велики умови српског народа у прошлости) могуће је преокренути неповољне токове и креирати заједничку културну политику, тај задатак треба отпочети усаглашавањем групе националних школских предмета уз поштовање историјских различитости, поручио је Певуља на крају трибине.

Он је закључио да се упорно игноришу и не његују ни остале двије полуге народног духа - култура сјећања и језичка култура на цјелокупном српском националном простору.

– Нисмо схватили да се култура говора, или језичка свијест, могу постићи дуготрајно само кроз школски систем – казао је Певуља упозоравајући да се не једном увјерио као факултетски професор да се припадници српског народа довољно не познају, и да то води ка нестанку осјећаја заједничке припадности.

Књижевник Будимир Дубак представио је публици госта Академске трибине.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:52