Квартет ”Connection” - први наступ на сцени МЦЦГ / -фото: Ђорђе Цмиљанић
04/01/2022 u 22:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први наступ квартета ""Connection": Увод у џез подвиге

Сигуран сам да jе ово добар старт џез репертоара у Музичком центру Црне Горе. Свирати џез стандарде и ауторске композициjе у оваквоj установи jе част, каже пијаниста Енес Тахировић

Само дан уочи дочека Нове године на великој сцени Музичког центра Црне Горе џез квартет "Connection" одржао је свој први концерт пред публиком. Уједно, ово је први џез концерт у кровној установи наше музичке сцене. Овај састав чине реномирани џез музичари из Црне Горе - пијаниста Енес Тахировић и Славен Љуjић (бубњеви, перкусиjе), Растко Обрадовић (сопран саксофон) и најискуснији међу њима контрабасиста Милан Николић.
Публика jе током концерта имала прилику да чуjе десет композициjа међу коjима су ауторска дjела чланова квартета, али и остварења наjпризнатиjих џез умjетника попут Џона Колтреjна и Кениjа Гарета.

Идеја о концерту је потекла од директорице МЦЦГ, казао је Љујић. Кад jе у питању репертоар, састав је желио да изађе из шаблона по коме се нашој публици од џеза нуди исто. Зато су се одлучили за ауторске и композиције којим се они воде кад jе у питању џез музика, рекао је он.

Вјерује да ово неће бити последњи наступ овог квартета и да су њих четворица "више загриjани за стварање музике, што заjедно, што сами". Он је истакао да што се тиче џеза сматра да "ствари иду у добром правцу" и да се они, као школовани музичари труде да шире знање и да утемеље џез сцену у нашој земљи.

– Суштина свега што радимо је у томе да народ коjи живи у Црноj Гори пробудимо, да постоjи прилика да могу да дођу и да чуjу нешто што jе другачиjе, што ниjе оно што стално слушамо по продавницама и радио станицама. Трудимо се да идемо у правцу обогаћивања сцене – поручио је он.

Енес Тахировић рекао jе да су реакциjа публике и броj присутних на концерту били надмашени у односу на очекивања.

– Моjи утисци су феноменални. Сигуран сам да jе ово добар старт џез репертоара у МЦЦГ. Свирати џез стандарде и ауторске композициjе у оваквоj установи jе част. Ово jе први џез концерт у МЦЦГ и увод jе у наредне подвиге коjе будемо имали. Сигуран сам да ћемо са стишавањем пандемиjе корона вируса, правити репертоаре и програме. Оптимистични смо по том питању – рекао jе Тахировић.

image

Аплаузи се нису штедјели

-фото: Ђорђе Цмиљанић

Милан Николић, коjи jе професор контрабаса на Одсjеку за џез и популарну музику на Факултету музичке уметности у Београду, рекао jе да jе изнанађен у коjоj мjери су млади заинтересовани за џез музику.

– То jе за мене крупна ствар и велико задовољство ми jе подиjелити искуство коjе скупљам годинама. Примjећуjем да се рађа млада сцена. Велики броj бендова jе коjи фино раде и прелиjепу музику праве – казао је он.

– Наши различити темпераменти су дали добар контраст у избору композициjа коjе смо свирали. Мислим да имамо jедан добар баланс коjи држи публику заинтересованом. Оваj проjекат jе тек у зачетку. Имамо разне планове па ћемо видjети како ће све тећи – казао jе Обрадовић.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 17:41