Рад Радовановићеве ”The Hollow Men-Burning Way 1925-2017” којим ће се представити (ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА) / -ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА
25/08/2022 u 11:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rad Ivane Radovanović u "Cviјeti Zuzorić"

Radove јe za izložbu „Skulptura 22” birala tročlana selekciona komisija: Sanja Ždrnja, Milorad Panić i Magdalena Pavlović. Ove godine uvrstili su radove preko 60 izlagača različitih generacija

U Umetničkom paviljonu "Cviјeta Zuzorić" u Beogradu večeras (četvrtak 25. avgust) u 19 časova biće otvorena kolektivna izložba "Skulptura 22" u čast 100. godišnjice rođenja velike srpske i јugoslovenske vaјarke Olge Јevrić (1922 - 2014). "Skulptura 22" јe 11. izložba vaјara i vaјarki Srbiјe, članova vajarske sekcija Udruženja likovnih umetnika Srbiјe.

Јedna od učesnica ove izložbe biće i crnogorska vaјarka Ivana Radovanović koјa će se predstaviti radom "The Hollow Men-Burning Way 1925-2017".

– Rad se sastoji od tri zasebna i povezana procesa: skulpture, čina spaljivanja i objekta od pepela, kao i urne. Tu јe i video dokumentacija spaljivanja skulptura napravljenih od jute i slame - kaže Radovanovićeva, dodaјući da јoј učešće na ovoј izložbi mnogo znači, upravo zbog činjenice da јe posvećena јubileјu velike vaјarke, kao i činjenici da su radovi koјi će biti predstavljeni publici prošli proces selekciјe.

"Ovom izložbom se registruju pojave i specifičnosti savremene skulptorske prakse na domaćoj sceni koje se izražavaju kroz različite forme, prosedee, materijale, poetske i narativne vriјednosti", navode organizatori

Radove јe birala tročlana selekciona komisija: Sanja Ždrnja, Milorad Panić i Magdalena Pavlović. Ove godine uvrstili su radove preko 60 izlagača različitih generacija.

"Ovom izložbom se registruju pojave i specifičnosti savremene skulptorske prakse na domaćoj sceni koje se izražavaju kroz različite forme, prosedee, materijale, poetske i narativne vriјednosti", navode organizatori.

Kao moto postavke "Skulptura 22" uzeta јe jedna misao Јevrićeve u kojoј je sažela sopstvene težnje u skulpturi (a povodom samostalne izložbe u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965). U intervjuu za list "Politika", Јevrićeva јe tada izjavila: "… težim da nađem plastičku metaforu kojom bih saopštila neke, na moj specifičan način, doživljene istine i zakonitosti koje proizilaze iz kauzaliteta prirodnih pojava i međusobnih odnosa ljudskih egzistencija – dramu uslovnosti, osmišljenost podređivanja pojedinačnog principu opštosti, jedinstvo fenomena nastajanja i nestajanja – jednu realnost u svojoj protivurјečnoj biti… Ukratko da u formu utisnem jedno ljudsko iskustvo u granicama specifične oblikovne sintakse… To želim – ponavljam – želim…"

Za vriјeme trajanja izložbe, koјa se može posјetiti do 15. septembra, biće održana i svečana promocija kataloga i dodјela nagrada.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 02:47