Детаљ с извођења представе / -ДРАГАН КОПРИВИЦА
06/08/2024 u 17:44 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Razotkrivanje namještaljki u literaturi

Na Gradskom trgu u Rožajama u okviru manifestacije "Dani dijaspore - Rožaje 2024" sinoć, 5. avgusta, izvedena јe predstava Dramskog studija Centra za kulturu Rožaje "Veče istine". Komad јe po svom tekstu režirao dr Dragan Koprivica

Ljubitelji pozorišta uz aplauze i smijeh ispratili su pozorišnu viziju jedne bizarne književne večeri na kojoj su pisac i kritičarke napokon odlučili da progovore iskreno o "dometima" lokalne literature u jednom neimenovanom gradiću, u kojem vlada sistem poremećenih kulturnih vrijednosti, kaže Dragan Koprivica.

Mladi Rožaјci inscenirali su književno veče, držeći tokom čitave predstave pažnju brojnih gledalaca, koji su ih na kraju nagradili višestrukim aplauzima.

– Razotkrivanje namještaljki u literaturi otvorenim ispovijedima glavnih aktera djelovalo je upečatljivo i tematski svježe u viziji produženog trenutka istine o režiranom statusu pisaca, posebno glavnog "barda", koji uzurpira književnu sredinu držeći pisce i kritičare pod kontrolom - navodi Koprivica.

U ovom humorističko-satiričnom komadu posebno su se istakli glavni akteri, Ibrahim Kujević u ulozi "velikog" pisca, i Rijalda Šahman i Muzafera Kujević u ulogama kritičarki. Uz epizodne uloge Ajlin Camić, Amre Sutović, Dine Dedeić i Berina Kujevića, cio ansambl djelovao je uigrano, posebno zbog velikog broja održanih proba u cilju što boljeg nastupa pred sugrađanima.

Jedna gledateljka primijetila je da predstava govori o krizi u književnim dešavanjima, ali da je značajnija po tome što preko književnih zbivanja oslikava kompletnu krizu u brojnim segmentima društva, uz sumnjive autoritete, čime postaje oznaka vremena u kojem živimo, dodaјe Koprivica.

Dramski studio CZK Rožaјe s ovom predstavom kreće na turneju po Crnoј Gori i regionu 20. avgusta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 10:34