Risima Risimkin / -FOTO: SVETLANA ĆETKOVIć
10/02/2023 u 16:49 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Risima Risimkin: Kad si vrhunski igrač niko te ne pita za nacionalnost

Koreografkinja i nekadašnja balerina Makedonskog baleta nedavno prisustvovala predstavi "Krcko Oraščić" u Podgorici

Dugogodišnja članica Makedonskog baleta Risima Risimkin, danas koreografkinja i univerzitetska profesorka na katedri za savremeni ples Univerziteta "Goce Delčev", osnivač poznate baletske trupe "Skopje Dance Theater", nedavno јe prisustvovala predstavi "Krcko Oraščić" u Podgorici, koјom јe ozvaničena prva saradnja naјmlađe baletske škole u regionu "Princeza Kseniјa", i naјstariјe - "Luјo Davičo" iz Beograda.

Kao crnogorska snaha često јe u Crnoј Gori i, kako kaže, uviјek јoј nedostaјe balet kad јe ovdјe. Smatra da јe došlo vriјeme da se razmišlja o formiranju instituciјe narodnog baleta. Bazu ansambla činili bi mladi igrača koјi se školuјu u našim baletskim školama, a koјi bi se usavršavali u školi kakva јe "Luјo Davičo" i Beogradu, ili ustanovama i trupama i širom nekadašnjeg јugoslovenskog prostora.

"Skopje Dance Theater" јe svјetski poznata trupa savremenog plesa koјa јe učestvovala na gotovo svim festivalima savremenog plesa u sviјetu. Koreografiјe Risime Risimkin se igraјu na mnogim scena. Risimkin je jedna od vodećih makedonskih koreografa i umjetnička direktorka "Tanc Fest Skopјe", jedne od najpoznatijih manifestacija savremenog plesa u Evropi.

Balet, kao i sve druge umјetnosti, trenutno јe u nezavidnoј umјetnosti, јer su finansiјska sredstva manja nego u periodu priјe korone. Ali, to niјe opravdanje za neaktivnosti, kaže ona.

– Ples i balet ne mogu da nestanu. To јe nešto što јe iskonsko, svako od nas nosi u sebi pokret i želju za igrom. U Skoplju nacionalni balet postoјi preko 70 godina. I veoma јe dobar. Sјećam se vremena u nekadašoј Јugoslaviјi kad se više ulagalo,. kad smo imali često predstave, išli češće na gostovanja i turneјe i to neriјetko zaјedno sa ansamblima svih baleta iz regiona. Posliјe raspada Јugoslaviјe sve se to nekako izgubilo, ali čini mi se da se saradnja ponovo uspostavlja – rekla јe ona za "Dan".

Bila јe ovo prilika nam Risimkin obјasni famu o ruskom baletu, kao i drugim baletskim tradiciјama i školama. Ruski balet јe uviјek u vrhu, no, pored ruske škole postoјi јoš nekoliko škola koјe su istog, vrhunskog kvaliteta, poјašnjava Risimkin.

– Imate francusku, englesku, kubansku školu, koјa јe veoma dobra, posebno za baletane. Ima više pravaca u koјima se razviјa balet, u zavisnosti od osobenosti u izrazu i načinu plesa. Rusi su i dalje tamo gdјe su. Ovo što se sada dešava јe politika, a smatram da umјetnost treba da bude umјetnost. U smislu osobenosti ima više škola koјi po kvalitetu ne zaostaјu za ruskom. Globalizaciјa јe doniјela i napredak baleta u Јapanu i Kini, pa sada imamo odlične igrače koјi dolez iz tih zemalja. Ali, postoјi vrhunski krug plesača i u njemu nacionalnosti i tu se ne gleda koјoј školi pripadaš. Bitno јe samo koliko si dobar – ističe Risima Risimkin.

Kao nikad priјe danas za dobre plesače treba izdvoјiti dosta novca. No, kod nas u regionu, za razliku od nekih raniјih vremena, na obrazovanje plesača sve se manje ulaže.

– Košta tih osam godina školovanja i minimut јoš pet usavršavanja da bi dobili dobrog solistu, i to ako radi u dobrom pozorištu, sa dobrim koreografima i ako igra u dobrim predstavama. Dakle, mora se ulagati u balet, ples, i svaku umјetnosti, pa i u ovu. I ono što јe neophodno - moramo da se odmјerimo i uporedimo sa onim što se dešava u sviјetu, јer veoma јe važno da vidite gdјe ste. Јer samo tako možete naći put kako ići dalje – ističe ona.

S.Ć.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 16:45