Чекић, Стојановић и Брајовић / -ФОТО:Ж.Ј.
11/05/2022 u 22:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секуларизовано друштво превиђа цјелину човјека

Организатори округлог стола „Секуларна држава и вјера” били су НВО Удружење издавача и књижара Црне Горе и НВО Реанимациjа.

На 16. Међународном сајму књига и образовања у Подгорици је данас одржан округли сто, са двије сесије. Округли сто "Секуларна држава и вjера" на првој сесији угостио је вјерска лица, Фуада ефендију Чекића, испред Исламске заједнице, и протојереја-ставрофора проф. др Бориса Брајовића, испред Српске православне цркве. Како је објаснио модератор разговора Матија Стојановић, представници Римокатоличке цркве као и Јевреjске заједнице, нијесу дошли јер су били спријечени. Писмено се присутнима обратио Луциано Моше Прелевић, врховни рабин Црне Горе.

Стојановић је овом приликом истакао је да је циљ разговора, између осталог, покушај да се дијалогом постигне отвореност према другом и другачијем, а што је и једна од вриједности и грађанског друштва.

Вододједница за транзицију античког блага

Брајовић је подсjетио да је од Болоњског старији Цариградски универзитет основан у 7. вијеку, у којем је успостављено седам слободних вјештина као темељ образовања и знаности, нарочито филозофије. Како је навео, захваљујући том универзитету, као баштинику антике, та знања касније је усвојио и сачувао ислам, и поново пренио на Запад.

–  Константинопољ jе тако вододjелница за транзициjу античког блага на европски запад - казао jе Браjовић.

Како су и Брајовић и Чекић и педагози, Брајовић на Филозофском факултету Универзитета Црне Горе, а Чекић у Медреси „Мехмед Фатих” у Тузима, обојица су своја излагања фокусирали управо на питања вјере везана за образовање у секуларној држави. Односно, како једна секуларна држава гледа не само на вјерска питања, већ и вјерско образовање. Овом приликом, стекао се утисак да није проблем секуларна државна, већ секуларизација друштва. Такође, обојица су се сложили да образовање које се данас његује, често не сагледава цјелину човјекових потреба, док су школе са вјерским предзнаком и данас сачувале образовање које подразумијева и духовну вертикалу.

На другој сесији учествовали су представници националних вијећа.

Организатори округлог стола били су НВО Удружење издавача и књижара Црне Горе и НВО Реанимациjа.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:12