Семир Мустафа током перформанса који му је донио награду ”Милчик” / -ФОТО: ЈОВАНА ВУЈАНОВИЋ, ЦСУЦГ
19/01/2022 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Семир Мустафа: Сви живимо са сломљеним срцем

Битно је да устанемо, да дјелујемо боље, да се ствари промијене, да смо уjедињени, jер jе то jедини начин да изађемо из овог хаоса у коjем се налазимо, поручио је Мустафа

Графит, као резултат перформанса, визуелног умјетника Семира Мустафе, који се донедавно користио алијасом Данте Буу, а који му је у децембру прошле године донио награду "Милчик", може се до краја јануара погледати у галерији "Клуб" Центра савремене умјетности Црне Горе. Поред Мустафе, финалисткиње за "Милчик" 2021. биле су Ана Алексић, Милка Делибашић и Милица Миjаjловић, а њихови радови се поред галерије "Клуб" могу погледати и у Перјаничком дому.

Награду "Милчик - Young Visual Artist Award 2021" бијенално додјељује НВУ Институт за савремену умјетност, у сарадњи са Residency Unlimited New York и The Trust for Mutual Understanding New York. Награда подразумијева резиденцијални боравак у Њујорку и по повратку самосталну изложбу.

Награда је Мустафи припала за перформанс "Ако ти срце не сломи момак, сломиће га твоја држава" ("If a boy cannot break your heart your country certenly will"). "Милчик" носи име по истоименом раду ликовног умјетника Милије Павићевића који је урадио заједно са Александром Чиликовом, историчаром умјетности.

Додјелу награде "Милчик" искористили смо за кратак разговор са Мустафом, који је истакао важност ове награде која помаже младим умјетницима да крену даље у својој пракси. Очекује да ће резиденцијални боравак у Њујорку помоћи не само да се даље умјетнички усавршава, већ и да прошири професионалну мрежу. Додао је овом приликом да није очекивао да ће бити добитник награде.

– Волим да се ствари десе, да нас изненаде. Живимо у времену гдjе има врло мало изненађења, све нам jе сервирано, обjашњено, и врло предвидљиво – казао је Мустафа, додајући да се нада најбољем, лијепом времену и инспирацији.

Теоретисање удаљава умјетност од публике

Мустафа није поборник објашњавања и сврставања умјетничких дјела у одређене контексте и теоријске праксе.

– Мислим да се умјетност због свих тих објашњења која се нуде, те то је овај контекст, онај контекст, овај или онај теоретичар, овај рад или онај рад, отуђила од публике. Некако је све сервирано. Волио бих, и надам се да ћу успјети да мој рад комуницира с публиком, да публика из њега може извући своју поуку, свој осјећај, да се једноставно поистовијети с њим, без обзира да ли ће бити добра или лоша реакција – навео је Мустафа, додајући да тренутно креира више руковођен импулсом, интуитивно, подстакнут тренутком.

На наше питање, што да раде они којима је срце двапут сломљено, а не само једном као у његовом раду, умјетник је рекао да је његово срце, ипак, сломљено више пута.

– Мислим да су људи увијек живјели у времену кад им је срце сломљено. Сви живимо са сломљеним срцем због нечега. Кад погледамо што се дешава у свијету, са природом, климатским промјенама, избјеглицама што се дешава… са свим тим проблемима кад се суочите не може а да вам срце не буде сломљено. Велтшмерц, свјетски бол, не може вам срце остати цијело. Али, битно је да устанемо, да дјелујемо боље, да се ствари промијене, да смо уjедињени, jер jе то jедини начин да изађемо из овог хаоса у коjем се налазимо – рекао нам је Мустафа.

А, да ли ће му бити жао кад прекрече његов графит на зиду галерије "Клуб", Мустафа је био јасан...

– Неће, јер сада већ постоји као дигитална форма. Неће ми бити жао што су кречили – поручио је он.

Додајмо, још један рад овог умјетника је након "Милчика" добио признање. Наиме, Мустафа је један од петоро умјетника који ће Црну Гору представљати у мају на Венецијанском бијеналу савремене умјетности.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 05:31