Marko Simović, umjentički direktor Muzickog centra / -SRDJAN BOLJEVIC
28/09/2023 u 12:39 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Simović: Spektakularni početak uzbudljive sezone

Muzička sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra samo što nije počela, a koncerti pijaniste svjetskog glasa Ive Pogorelića, spektakularan su uvod u niz nastupa umjetnika poznatih i priznatih na svim svjetskim meridijanima, naveo je umjetnički drektor MCCG Marko Simović za "Dan".

Iako nije jubilarna, ova 17. sezona počinje sve samim spektakularnim koncertima, jer poslije Pogorelića, veoma brzo dolazi nam naš najveći muzičar, virtuoz Roman Simović, nastup na BEMUS-u, ove godine vidjećemo i čuti neke od najvećih muzičara današnjice.

– Pored Pogorelića, Simovića i oktobarskog spektakla na BEMUS-u sa Lenjingradskom simfonijom, očekuje nas nekoliko veoma zanimljivih koncerata, gdje će nam se crnogorski umjetnici predstaviti, neki poslije dugog niza godina, neki koje stalno viđamo i slušamo. Ugostićemo opet Roberta Homena, našeg gostujućeg šefa dirigenta iz prethodne sezone, zatim Bojana Suđića, pa Aleksandra Kadarija, od crnogoskih izvođača Vladanu Perović, Danijela Cerovića, Nikolu Vučkovića, dva koncerta, "C so strings" na kojem će nastupiti naši gudači koncert-majstor Slađana Mijović i čelista Milan Ninković, i "S so winds" na kojem će nam se predstaviti naš klarinetista Damjan Begović i trubač Aleksandar Arsić. Imaćemo divna gostovanja poput nastupa Frančeske Dego i Luke Faulizija, oboje AMG artista, Žan-Pol Gasparijana... Pa tu je koncert sa HRT horom - najavio je on.

Da se po jutru (početku) dan poznaje, pa će i kraj sezone 2023/ 24, planiran za 21. jun - Svjetski dan muzike, biti takođe spektakularan.

– Ideja 21. juna je da se izađe na trgove, a mi smo za taj datum pripremili koncert muzike Džona Vilijamsa i njegovih bezvremenih kompozicija iz filmova uz koje je porasla naša generacija, naša djeca, a dobrim dijelom i naši roditelji. Siguran sam da će to biti istinski spektakl - kazao je on.

Pogorelić, veli zvijezda koncertnih podijuma već decenijama, dolazi u Crnu goru, kako Simović kaže, zahvaljujući dobrom glasu MCCG i dobrim kontaktima.

Program predstojeće sezone u duhu je Betovena i njegovom programskom cilju, prijateljstvu i ljubavi, kao i u duhu regionalne saradnje. 

- Programska nit je Betoven, njegove uveertire i njihove temetije. Oko toga vezemo program sezone - saopštio je Simović.

Koncetri Pogorelića i učešće CSO na BEMUS-u ne bi mogli da se dogode bez podrške Ministarstva kulture i medija, ali obećana sredstva još nisu realizovana, no. kako je saopštio Simović. Saradnja sa ministarstvom uvijek je na visokom nivou pa se nada, kako je rekao, da će podrška i u ovom slučaju biti realizovana na vrijeme.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:22