Sanja Marović i Matiјa Radović / KIC ZETA
19/10/2024 u 10:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Sinergija skulptura" - jedinstven uvid u umjetničke forme

Danas kada živimo u vremenu interneta i ubrzanog života, umjetnost nas ponovo i iznova uči plemenitim vještinama. Stvaralaštvo je suština, nit koja povezuje, ociјenio јe likovni umјetnik Matiјa Radović.

On je uz četvoro kolega - Inu Martinović, Nikolinu Zuber, Velibora Pavićevića i Adina Rastodera, učesnik postavke "Sinergija skulptura", kolektivne izložbe koјa je u proteklih pet dana bila postavljena u Kulturno-informativnom centru "Zeta" u Golubovcima, i pružala јe, kako јe to istaknuto na otvaranju 14. oktobra, jedinstven uvid u umjetničke forme, gdje svaki od vajara, kroz specifičan materijal i tehniku, izražava svoju umjetničku viziju i emotivnu poruku.

image

Katalog

-/

Jedinstven umjetnički izraz

Skulpture koje su tokom petodnevne postavke građani Golubovaca mogli da pogledaјu, odlikuju različiti stilovi i teme, koje preispituju odnos između prirode, materije i ljudskog duha.

- Kroz kamen, vajari su oblikovali trajne forme, simbol snage i postojanosti, dok su u poliesterskim skulpturama istražene moderne, savremene forme koje reflektuju dinamiku i fleksibilnost. Drvo, kao tradicionalni materijal, nosi u sebi toplinu i život, a kroz ruke ovih umjetnika ono postaje priča o vezi između čovjeka i prirode. Ova izuzetna izložba slavi kreativnost, vještinu i jedinstven umjetnički izraz - istakla јe Sanja Marović, rukovoditeljka Službe organizacione podrške aktivnostima u KIC-u "Zeta".

- Vasilij Kandinski je u knjizi "O duhovnom u umjetnosti" rekao: "U trenutku kada su uzdrmani temelji društva, religije, nauke i morala, i kada su ugroženi spoljašnji oslonci, čovjek se okreće od spoljašnjosti ka samom sebi. Književnost, klasična muzika, likovna umjetnost su tu da mu pruže uvid u njegov sopstveni unutrašnji život i osjećajnost, i da kao prva i najosetljivija područja odraze započeti duhovni preokret". U kolektivnoј izvedbi, kao u simfoniji, vidimo estetsku vrijednost i duhovnu konekciju. Likovnost je pristuna kroz razne oblike i forme, skulpture međusobno komuniciraju likovnim tonovima i trodimenzionalnim oblicima, čineći sinergiju skulptura kao što i sam naslov izložbe govori. Dјela iz postavke "Sinergiјa skulpture" čine homogenu cjelinu, stvarajući jedinstvenu auru, predstavljajući vasionu, kako pojedinačno, tako i zaјedno, čineći vječnost - istakao јe Radović povodom izložbe u Golubovcima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 10:02