Андрија Радуловић / -privatna arhiva
22/07/2024 u 17:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Stihovi iz „Otkupa” Andrije Radulovića na rumunskom

Ciklus pjesama iz najnovije knjige poezije Andrije Radulovića "Otkup" (Književno društvo "Njegoš", 2023), objavljen je na rumunskom jeziku u časopisu "Banatul azi" u prevodu dr Ljubice Rajkić, koja je poznata između ostalog kao prevodilac Njegoševe "Luče mikrokozma" na rumunski jezik

Poezija Andrije Radulovića je u kontinuitetu prisutna u Rumuniji, gdje mu je izašla i knjiga "Costa de boc" (2006) na rumunskom jeziku, a svojevremeno je dobio i visoku nagradu "Balkanika" na Festivalu pjesnika Balkana u Braili.

image

Strana na kojoj je objavljen prevod Radulovićevih stihova

-PRIVATNA ARHIVA

Andrija Radulović je aktuelni dobitnik najvećeg državnog priznanja Trinaestojulske nagrade, upravo za knjigu poezije "Otkup", koja je predstavljena publici u Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Podgorici, Danilovgradu, Beogradu i Nikšiću.

image

„Otkup” Andrije Radulovića

-privatna arhiva

Takođe, u poznatom časopisu "Ipsilon" u Poljskoj, objavljena je poezija Andrije Radulovića, iz knjige "Kad bih plakao kao vinograd".

Radulović je autor trinaest knjiga poezije za koje je dobio preko dvadeset književnih nagrada i društvenih priznanja. Njegova poezija prisutna je u nizu domaćih i stranih izbora, antologija i atlasa poezije, kao i u mnogim vodećim evropskim časopisima za književnost i kulturu.

Radulovićeve pjesme prevedene su na dvadeset i osam stranih jezika, između ostalog i na arapski, hebrejski, jermenski i svahili jezik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 18:51