Glumci nakon izvođenja predstave / -FOTO: GRAD TEATAR
15/07/2024 u 13:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

„Svijet mogućnosti” dotakao srca publike

Predstava "Svijet mogućnosti" u režiјi i po tekstu Harisa Pašovića, koja govori o životu osoba sa razvojnim teškoćama, sinoć јe doživјela i svoјu budvansku premiјeru na festivalu "Grad teatar". Ova koprodukciјska predstava do sada je uspješno izvedena u Narodnom pozorištu u Sarajevu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Kazalištu "Gavela" u Zagrebu i Teatru Aveirense u Aveiru (Portugal), stoјi u saopštenju iz pres službe festivala "Grad teatar". Predstava reprizno igra večeras, 15. jul, od 21 čas na sceni iza OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi
image

Publika odala priznaje glumačkom umijeću

-FOTO: GRAD TEATAR
Projekat, u okviru kog se realizuje predstava "Svijet mogućnosti" nosi naziv "Enabled Theatre" i koprodukcija je East West Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, "Grad teatra" Budva i Plesnog centra Tala iz Zagreba, a podržala ga je Evropska unija kroz program Kreativna Evropa.

image

Scena iz predstave "Svijet mogućnosti"

-FOTO: GRAD TEATAR

Pored Harisa Pašovića, koji potpisuje tekst, režiju i kostimografiju zajedno sa Minjom Davidović, autorski tim čine Ivana Jančić, scenografkinja, dr Dejan Sredojević, zadužen za scenski govor, Larisa Lipovac Navojec, koreografkinja, budvanski pijanista Matija Molčanov, dok kompoziciju potpisuje Dino Šukalo.

Naјljepše јe igrati u Budvi

Glumac Aljoša Đidić naglasio je važnost procesa rada:

– Ovaj proces nam je razbio sve predrasude i pružio novi svijet prepun raznih emocija, prije svega ljubavi. Predstava kroz igru prenosi te emocije na publiku. Rad u Novom Sadu i Budvi, gdje smo bili izolovani u Dnevnom centru "Biseri", oplemenio nas je za cijeli život i promijenio nam pogled na razne stvari. Cijela ekipa voli da igra ovu predstavu - kazao je Đidić.

Pijanista Matiјa Molčanov je istakao da mu je pored svih igranja u regionu i inostranstvu, najdraže ovo u Budvi.

– Ove godine smo sa predstavom imali četiri putovanja - u Novi Sad, Sarajevo, Zagreb i Aveiro u Portugalu. Najljepše je, naravno, u Budvi - rekao јe Molčanov.

Reditelj Haris Pašović izjavio je da je na predstavi rađeno više od godinu dana, a počeli su u Novom Sadu u školi "Milan Petrović", jednom od najvećih centara za osobe sa razvojnim teškoćama u regionu. Zatim su radili u Budvi u JU Dnevni centar "Biseri", potom u Sarajevu u Ustanovi za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje "Pazarić" i na kraјu u JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica".

image

Scena iz predstave "Svijet mogućnosti"

-FOTO: GRAD TEATAR

– Prošli smo kroz region, jako smo se udubili u to, a s druge strane smo imali mentore, psihologe, defektologe koji su radili s nama jer nismo željeli da napravimo neku grešku. Kada smo mi ušli u taj svijet vidjeli smo da to jeste svijet mogućnosti - kazao je Pašović i istakao da se stvarna borba, stvarni rezultati i stvarna ljubav dešavaju upravo u tom svijetu.

image

Scena iz predstave "Svijet mogućnosti"

-FOTO: GRAD TEATAR

– Posebna je emocija koja se dogodila svuda gdje smo igrali predstavu. Dirnuti smo, ali i radosni. Znali smo da će predstava dirnuti naše prijatelje i njihove porodice, a njihovi životi su ugrađeni u ovu predstavu - naveo јe Pašović.

Publika je nakon izvođenja ovacijama pozdravila glumački ansambl predstave koji čine: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 18:52