Plakat za izložbu / -FOTO: GRAD TEATAR
10/07/2023 u 14:51 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Učitelji i učeni Hercegnovske likovne škole

Likovni program ovogodišnjeg festivala "Grad teatar" počinje 13. jula otvaranjem izložbe "Učitelji i učeni Hercegnovske likovne škole – iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore". Izložba će biti otvorena u 21 čas u Crkvi Santa Marija in Punta u Budvi, u Starom gradu. Izložba čiji kustosi su istoričari umjetnosti Snežana Ivović i Miloš Marjanović, biće otvorena do 20. avgusta. Publika će imati priliku da vidi djela nekih od najznamenitijih učitelja - likovnih umjetnika, ali i njihovih ništa manje poznatih učenika, koji su činili i čine okosnicu ne samo crnogorske, već i regionalne likovne scene.

"Potreba čovjeka da se likovno obrazuje poznata je još od antičkih vremena. Razvijala se kroz epohe i zavisno od sredine, u određenim kontekstima i pristupima, ostala je do danas nezaobilazan stepenik u formiranju i obrazovanju čovjeka kao individue, a i društva, tj. kolektivne cjeline", navodi se u najavi za ovu izložbu.

Srednja likovna škola osnovana je 1946. godine na Cetinju, i njen prvi direktor bio je Petar Lubarda i na njegovu inicijativu Škola se prebacuje u Herceg Novi, jer je Lubarda smatrao da je Mediteran prostor gdje slikarstvo može najviše da pruži. Baš 1948. kada Lubarda prelazi u Beograd, Škola se seli u Herceg Novi. Na izložbi će biti prikazati djela Dada Đurića, Uroša Toškovića, Voja Stanića, Luke Tomanovića... tačnije, oko 20 radova značajnih likovnih stvaralaca vezanih za ovu školu.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 15:28