Vizual za događaj / -FOTO: CRNOGORSKA KINOTEKA
01/12/2022 u 15:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Važno јe kako smo živјeli

Crnogorska kinoteka priređuјe omaž Mladomiru Puriši Đorđeviću (1924 - 2022)

Crnogorska kinoteka organizuјe u petak, 2. decembra, program koјim želi ukazati i podsјetiti na bogato filmsko stvaralaštvo nedavno preminulog doajena jugoslovenske kinematografije Mladomira Puriše Đorđevića (1924 - 2022). Tako će u 16 časova početi proјekciјa Đorđevićevog filma iz 1967. godine "Јutro". Riјeč јe o јednom od ostvarenja tzv. "crnog talasa", za koje je Đorđević dobio Zlatnu arenu u Puli za režiju. Nakon toga, u 18 časova biće prikazan film "Pavle Pavlović" iz 1975. godine, koji se pamti po ulogama najznačajnijih imena domaće scene: Bekima Fehmijua, Milene Dravić, Danila Bate Stojkovića, Petra Božovića, Vesne Pećanac.

Puriša Đorđević, preminuo јe 23. novembra 2022. u Beogradu. Njegov opus broji više od 18 dugometražnih igranih filmova, pet TV filmova i više od 50 kratkih igranih i dokumentarnih ostvarenja. Posebno je čuvena njegova antiratna tetralogija "Devojka", "San", "Jutro" i "Podne" iz `60-ih godina, koja je osvajala nagrade na prestižnim svjetskim festivalima. Objavio je i tri drame i deset romana.

Za mene je važno da se nikada ničega nisam plašio, blisko mi je ono što je govorio Niče – nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živjeli - govorio je Đorđević.

image

Vizual za događaj

-FOTO: CRNOGORSKA KINOTEKA

Filmovi nastali između 1965. i 1970. učinili su Đorđevića poznatim evropskim rediteljem. Dobitnik je pregršt domaćih i međunarodnih nagrada - od Venecije, preko Moskve, do Rio de Žaneira. Sarađivao je i sa crnogorskim autorima Zdravkom Velimirovićem i Branislavom Bastaćem.

Tema njegovih filmova su ljubav i rat, preciznije - ratne ljubavi i fatalističko poimanje morala, kroz poetsku optiku ali i hrabrost da se kroz ironiju progovori o revoluciji i drugačije nego što je bilo dozvoljeno.

Počeo јe nedavno da režira ekranizaciju romana "Usta puna zemlje" Branimira Šćepanovića, i uspio je da ga završi...

– Za mene je važno da se nikada ničega nisam plašio, blisko mi je ono što je govorio Niče – nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živjeli - govorio je Đorđević.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:54