Ambasadorka Medoks i ministarka Vlaović / -FOTO: PR CENTAR
24/06/2022 u 17:55 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlaović - Medoks: Crna Gora ima potencijal da bude centar filmske umjetnosti

Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori nastaviće saradnju sa Ministarstvom kulture i medija, kako u oblasti medija tako i kulture, a Crnu Goru vide kao potencijalni centar filmske umjetnosti, saopšteno je na sastanku

To je dobra šansa za pristup brojnim fondovima, saopšteno je nakon sastanka ministarke kulture i medija Maše Vlaović i britanske ambasadorke u Crnoj Gore Karen Medoks.

Vlaović je ocijenila da su najveći izazovi sa kojima se suočava medijski sektor, te složeniji problem širenja lažnih vijesti i govora mržnja, sagledani u Nacrtu Medijske strategije Crne Gore, poručujući da će taj resor izmjenama i dopunama seta medijskih zakona približiti evropskim standarima, što su i očekivanja naših evropskih partnera.

Ministarka je ukazala da je nacrtom Medijske strategije kao jedan od strateških ciljeva zacrtano osnaživanje medijske pismenosti svih segmenata društva i brojne aktivnosti koje će služiti ostvarivanju zacrtanog cilja, prenosi PR centar.

– Medijska pismenost je jedini održivi, dugoročni odgovor na izazove digitalnog doba, jer na taj način svako dijete kroz školu stiče osnove medijske pismenosti i uči da koristi nove tehnologije, čime se osposobljava da nađe posao i da kao građanin učestvuje u digitalnom društvu – ocijenila je Vlaović.

Govoreći o oblasti kulture, Vlaović smatra da bi u narednom periodu trebalo u direktnoj komunikaciji sa institucijama iz oblasti kulture pospiješiti saradnju i razmjenu programa u cilju prezentacije crnogorskih kulturnih i kreativnih potencijala u Velikoj Britaniji i otvaranja novih tržišta za naš sektor.

Kad je u pitanju oblast kulturnih industrija, ministarka smatra da bi u narednom periodu trebalo učiniti dodatne napore u cilju prezentacije kreativnih potencijala Crne Gore u Velikoj Britaniji čija bi iskustva u ovoj oblasti, koja je još uvijek u razvoju kod nas, bila od velikog značaja.

– Za ovu godinu planiramo organizaciju konferencije na temu razvoja sektora kreativnih industrija i bilo bi značajno ukoliko bi Ambasada mogla da bude partner – kazala je Vlaović.

Medoks je kazala da su zadovoljni što dijele veliki broj zajedničkih interesa sa Ministarstvom kulture i medija, naročito kada je riječ o medijima.

– Saradnju sa Ministarstvom, na čijem je čelu bila ministarka Tamara Srzentić, Evropska komisija je ocijenila kao ključnu tačku progresa, na šta smo veoma ponosni, naročito u oblasti medijskih regulacija. Ovu oblast posmatramo kao veoma važan dio u kreiranju medijskih strategija i medijskih sloboda, jer smatramo da mediji treba da snose određenu ulogu i odgovornost kad je riječ o sadržaju koji plasiraju – istakla je Medoks.

Ona je pozdravila stav Ministarstva da se uvede medijska pismenost, pogotovo kod najmlađih, jer su oni ti koji će graditi kritičko mišljenje i koji će promatrati svijet u budućnosti.

– Britanski savjet planira da istraži mogućnosti za sporovođenje novog programa u regionu ove godine koji bi podržao kulturu i kreativnost. Prošle godine smo pomogli u povezivanju filmske industrije između Crne Gore i Sjeverne Irske a vjerujemo da postoji stvarna prilika za razvoj ovog sektora u ovoj državi. Nadamo se da će novi program pružiti priliku da se na ovom temelju dalje gradi – rekla je Medoks, ističući da su zainteresovani za saradnju u toj oblasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:08