Slavko Kalezić i Vanja Jovićević sa nagradom ”Sat kula” za glumačku bravuru / -FOTO: SVETLANA ĆETKOVIć
13/02/2023 u 23:13 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Završen osmi MAKADO: Najbolja predstava "Naši dani"

Najbolju mušku ulogu ostvario je Radoslav Rale Milenković, najbolju žensku Sanja Milardović, a nagrada za glumačku bravuru pripala je Slavku Kaleziću i Vanji Jovićević

Manifestacija kamernih dramskih ansambala - MAKADO završena je večeras proglašenjem najboljih i dodjelom nagrada "Sat kula" za najbolju predstavu, najbolju mušku i žensku ulogu i glumačku bravuru.

Odlukom žirija kojeg su činili glumci Žaklina Oštir i Jovan Dabović, kao i dramaturškinja Dragana Tripković najbolja predstava osmog po redu Makada pripala je monodrami "Naši dani" u produkciji Jugoarta iz Beograda, autorski projekat glumca Radoslava Raleta Milenkovića.

Milenković, koji je za ovu monodramu adaprirao stihove Vladislava Petkovića Disa (Naši dani i Himna) i najznačajnije pripovjetke Radoja Domanovića (Stradija, Danga i Mrtvo more) dobio je jednoglasnom odlukom žirija "Sat kulu" za najbolju mušku ulogu, saopštila je Tripković.

Nagrada za najbolju žensku ulogu jednoglasno je pripala Sanji Milardović za monodramu "Mala čuda" (Teatar Exit i Umjetnička organizacija TeatruM - Zagreb).

Najbolju glumačku bravuru jednoglasnom odlukom žirija ostvarili su glumci Slavko Kalezić i Vanja Jovićević, koji čine glumački tandem u duodrami ""Ispovijesti" (KIC "Budo Tomović i Crnogorska fabrika kulture - Danilovgrad).

Kalezić, koji je uradio adapraciju i režiju predstave naglasio je da mu nagrada posebno značajna jer je predstavu uradio sa Vanjom Jovićević.

– Pravili smo predstavu bez bilo kakvih očekivanja. Imali smo očekivanja samo od nas samih. Zato mi je mnogo drago što smo dobili ovu nagradu – rekao je Kalezić. 

Kako je rekla Tripković, žiri Makada je usaglašen da je selekcija ovogdišnjeg festivala korak naprijed u namjeri da događaji koji slave i podržavaju male dramske forme dobiju relevantnost u našoj pozorišnoj stvarnosti. raznovrsnost i aktuelnost odabranih predstava, kako je rekla, učinila je teškim odluke žirija, zato što svi izvedeni komadi pripadaju širokom dijapazonu pozorišnih senzibiliteta regiona na visoko profesionalni i umjetnički način. Osim nagrađenih predstava selektoavni komadi svaki za sebe zaslužuju dug pozorišni život i obilje publike, kazala je ona.    

image

Snežana Burzan Vuksanović uručila Kaleziću i Jovićević nagradu

-FOTO: SVETLANA ĆETKOVIć

Publici se obratila i direktorka KIC-a "Budo Tomović" Snežana Burzan Vuksanović koja je rekla da je Makado dokazao i poslednjim osmim izdanjem da je utemeljio svoje mjesto na pozorišnoj mapi Crne Gore.

Ona je podsjetila na ideje koje su je vodile da predloži kolegijumu KIC-a osnivanje ovakve manifestacije, naglašavajući da je ispravnost namjere podržao tada Glavni grada, a poslednjih godina i Ministarstvo kulture.

Burzan Vuksanović se zahvalila na kraju kreativnoj i logističkoj ekipi KIC-a koja je iznijela organizaciji festivala, zatim umjetnicima i učesnicima festivala, publici i medijima koji su revnosno pratili manifestaciju, i najavila koliko sjutra pripreme za organizovanje narednog, devetog po redu Makada.

Tokom sedam festivalskih dana prikazano je sedam predstava u takmičarskoj selekciji, pored monodrama "Naši dani", "Mala čuda" i duodrame "Ispovijesti", podgorička publika je proteklih sedam dana u sali Dodest imala je priliku da vidi još predstave "Noć u kući gospodina Kolaka" Vladimira Đurđevića (Jugoart, Kulturni centar Inđija, Centar za kulturu Stara Pazova) u kojoj igraju Irfan Mensur, koji je i režirao predstavu, Slobodan Boda Ninković i Vladimir Kerkez, zatim  "Neodustajanje" - autorski projekat Marije Medenice, "Golf 4" (kolektivna režija Marije Đurić, Jelene Đukić, Marije Labudović i Maje Stojanović) i na kraju kabare "Prekvalifikacija" po tekstu i režiju Petra Pjera Rajkovića, u kojem igra Vanja Radošević.     

Makado već osam godina organizuje KIC "Budo Tomović". Predstave je selektirao urednik pozorišnog programa podgoričkog KIC-a dramski pisac Obrad Nenezić.a manifestacija je završena antikabareom "Džentlmen" koji je on napisao i režirao, a u kojem igra Jovan Dabović, dok muzičke numere izvodi kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić.  

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 03:15