Artičoke / -SHUTTERSTOCK
28/10/2023 u 12:06 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Artičoke obiluju vitaminima i mineralima

Pored toga što su nevjerovatno ukusne i jednostavne za pripremu, artičoke imaju niz zdravstvenih prednosti jer su prepune važnih hranljivih materija

Jedna artičoka srednje veličine sadrži oko sedam grama vlakana, što je skoro 30 odsto preporučene dnevne količine, a sadrže i vitamin C, kalijum, folate i magnezijum.

Pored toga što su nevjerovatno ukusne i jednostavne za pripremu, artičoke imaju niz zdravstvenih prednosti jer su prepune važnih hranljivih materija.

-Kada neko od mojih klijenata želi da poveća unos vlakana, preporučujem artičoke- kaže dijetetičar, autor i vlasnik kompanije Ginger Hultin Nutritiona, dr Ginger Hultin. Naime, jedna artičoka srednje veličine sadrži oko sedam grama vlakana, što je skoro 30 odsto preporučene dnevne količine. Vlakna su važna za održavanje zdravlja creva i poboljšanje simptoma varenja, a takođe imaju dugoročne zdravstvene prednosti, kao što su pomoć u poboljšanju nivoa holesterola, smanjenje rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.

-Artičoke su posebno bogate vrstom vlakana koja se zove inulin- rekao je Hultin za Real Simple, koje se može fermentisati. To znači da ih dobre crevne bakterije lako razgrađuju i koriste kao izvor hrane.

-Zauzvrat, crevne bakterije stvaraju nusproizvode koji su korisni za ljudsko zdravlje, kao što su masne kiseline povezane sa smanjenim rizikom od razvoja stanja kao što su dijabetes, bolesti srca i zapaljenske bolesti - dodaje.

Bogate su kalijumom

Artičoke su takođe dobar izvor kalijuma, a samo jedna obezbjeđuje 18 procenata preporučene količine od 2.600 miligrama kalijuma za zdrave odrasle žene (474 ​​miligrama).

-Kalijum je veoma važan za krvni pritisak i ako imate visok krvni pritisak, ne morate nužno da smanjite natrijum, možete i povećati kalijum- dodaje on, jer kada kalijum uđe u krvotok, bubrezi izbacuju više natrijuma iz krvi, čime se snižava krvni pritisak. Kalijum je takođe vrsta elektrolita, kaže Hultin. Zahvaljujući kalijumu, vaši nervi mogu da šalju signale, a mišići i srce mogu da se kontrahuju.

Oni su dobar izvor folata

Zdravim odraslim osobama treba 400 mikrograma DFE folata ili vitamina B9 dnevno. Srednja artičoka ima 61,2 mikrograma DFE folata, što je 15 procenata preporučenog unosa. Tijelo koristi folate za formiranje tkiva, DNK i crvenih krvnih zrnaca i da pomogne ćelijama da se podele. Ovaj vitamin je posebno važan za trudnice, jer sprečava defekte u rastućem fetusu.

Bogate su magnezijumom

Magnezijum je potreban za pravilno funkcionisanje nerava, mišića i srca, za proizvodnju energije, za kontrolu šećera u krvi i krvnog pritiska i za formiranje proteina, DNK i kostiju.

Artičoke sadrže antioksidante koji pomažu u smanjenju količine otpadnih proizvoda koje telo proizvodi, a koji ako se akumuliraju previše mogu izazvati upalu. Dugotrajna teška upala može povećati rizik od mnogih bolesti. Vitamin C je jedan od glavnih antioksidanata u artičokama.

-Vitamin C pomaže u mobilizaciji ćelija u imunološkom sistemu i pomaže tijelu da proizvodi kolagen za zdravlje kože i zarastanje rana- kaže Hultin.

-Iako neki misle da je jedan zdraviji od drugog, postoje naučni dokazi da i listovi i srce artičoke sadrže hranljive materije i svojstva koja mogu biti od koristi za zdravlje, tako da možete uključiti oba dela artičoke u svoju ishranu znajući da su oba dela hranljiva- ističu nutricionisti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ARTIČOKEVITAMINI
16. maj 2024 10:44