/ GETTY IMAGES-JELENA STANOJKOVIC
22/06/2024 u 19:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vitamini koje morate uključiti u ljetnju njegu

Svi volimo osunčanu kožu iako UV zraci mogu da prodru duboko u slojeve kože, izazivajući oštećenje ćelija kože. Naš najveći organ postaje isušen i ubrzano stari uz sve izraženije bore i pojavu pigmentacijskih fleka.

Pored kože, sunce utiče i na kosu koja postaje slabija i sklonija lomljenju. Da bi smo očuvali zdravlje kože, neophodno je unositi vitamine i minerale koji će sprečiti oksidativni stres i foto starenje koje sunce izaziva.

Koji vitamini su ključni tokom cijele godine, a posebno leti?

Vitamini C, E, A i B3 zajednički djeluju na smanjenje pigmentacije i oštećenja kože izazvana UV zracima.

Vitamin C pored toga, ima i antioksidativna svojstva jer štiti ćelije kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ovaj vitamin podržava sintezu kolagena, i time pospješuje obnavljanje kože i smanjuje pigmentacije.

Vitamin E, poznat kao vitamin mladosti, je takođe antioksidans jer štiti lipide ćelijskih membrana od oksidativnog stresa koji nastaje usled UV zračenja. Značajan je posebno jer pomaže u smanjenju upala i ubrzava oporavak kože, a posebno posle sunčanja.

Vitamin A pomaže u obnavljanju ćelija kože i smanjuje pigmentaciju koju primjećujemo nakon prekomjernog sunčanja. Ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože i sprečavanju UV oštećenja.

Vitamin B3 smanjuje pigmentaciju, pomažući u jačanju barijerne funkcije kože i smanjenju upala.

A kako znamo da volite sunčanje, imajte na umu da u adekvatnoj mjeri može pomoći pri prirodnoj odbrani kože jer se na taj način aktiviraju melanociti i pospješuje obnavljanje kože. Dok je naše tijelo izloženo sunčevim zracima, luči se i hormon "sreće" serotonin. Uz to, sunce pomaže u proizvodnji D vitamina koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma i učestvuje u formiranju kostiju.

Ali da bismo uživali u ljetnjim vrelim danima, treba pratiti jednostavne savjete.

Nanesite SPF u pravo vrijeme

Neophodno je da zaštitu od sunčanja nanesete 15 – 20 minuta prije izlaska na sunce. Koji SPF koristite vam govori koliko možete dugo biti izloženi suncu prije nego doživite oštećenja od UVB zraka. Npr. SPF 10 blokira 90% UVB zraka i 70% UVA zraka.

SPF birate u skladu sa svojim tipom kože. Ne zaboravite da čak i oblačni dani mogu izazvati oštećenja na koži.

Preparate za sunčanje čuvajte u hladu jer ukoliko svoj omiljeni SPF ostavite na suncu možete uništiti njihove zaštitne filtere i time oslabiti dejstvo.

Hidratacija je pola zdravlja kože

Da li znate da je koža organ koji prvi gubi vodu kada smo dehidrirani, a poslednji je dobija? Da tokom dana izgubimo čak 2 dl vode iz kože, što je jedna puna čaša vode? Posebno obratite pažnju na hidrataciju ako boravite u klimatizovanim prostorijama koje dodatno isušuju kožu, piše lepotizdravlje.rs

Podijelite vašu tjelesnu masu sa 27 i dobićete neophodnu količinu dnevnog unosa tečnosti.

Ako želite savršen ten obezbijedite tijelu piling

Prije nego krenete na sunčanje, uradite piling kože. Obezbijediće koži zdraviji i ljepši ten i svježiju kožu. Nakon izlaganja suncu uvijek koristite za kožu preparate koji ispravljaju, vlaže i vraćaju ravnotežu koži i čuvaju preplanulost kože.

Zaštitite se "od glave do pete"

Tokom ljeta, ne zaboravite da nosite šešire i trudite se da prekrijete kožu tanjom pamučnom garderobom čak i kada šetate.

Neka ovo ljeto bude ono koje ćete pamtiti po najljepšim uspomenama. Uz Merz Spezial dražeje, vaša koža će biti zdrava i blistava, kosa će zadržati svoju prirodnu snagu i sjaj, a nokti će biti čvrsti i zdravi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 21:23