/ - KOPRIVA 01
31/10/2022 u 17:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čudesna biljka: Kopriva čisti tijelo i sprečava infekciju

Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i ljekovitim materijama

List koprive efikasno olakšava reumatske tegobe jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik jer može da pojača izbacivanje natrijuma i mokraćne kiseline i olakša stanje kod artritisa.

Takođe, laboratorijska ispitivanja pokazala su da listovi koprive imaju snažno protivupalno dejstvo. Kopriva djeluje protiv proliva i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja pijeska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu. Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se zato koristi u brojnim čajnim mješavinama protiv dijabetesa.

Napici od korijena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se veličina žlijezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer podstiče apetit, snabdijeva organizam gvožđem i uspješno djeluje protiv umora. U spoljnoj upotrebi kopriva se upotrebljava za liječenje akni, ekcema, masne kože i peruti.  Za jelo se koriste prokuvani listovi i mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a ponekad se mogu ponovo naći u jesenjim mjesecima. Drške biljke sa četiri do šest listića treba otkinuti rukavicama na mjestu gdje je stabljika još mekana. Korijen se iskopava u jesen i proljeće, a potom se sprema svjež ili suši. Mladu koprivu možete pripremiti kao spanać, a od nje se prave i dodaci jelima, salate, supe, pite i druga jela.
 

Mladi izdanci se mogu pržiti na ulju, a osušeni i samljeveni u prah mogu se spremati za dalju upotrebu. Otrovni sadržaj iz koprivinih bodljica (mravlja kiselina) kuvanjem ispari, pa se neutralizuje. Kopriva je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline, pa tako predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

Čaj od koprive

Sastojci: 2 kašičice listova koprive 250 ml vode

Priprema: Svježi ili sušeni list koprive prelijte šoljom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta, pa procijede.

Primjena: Popijte tri šolje na dan kod reumatskih bolova, umora, anemije i smanjenog apetita.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 02:39