Љековита својства дуње / -Шутерсток
09/10/2021 u 11:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дуња чисти плућа, снижава холестерол и побољшава крвну слику

Плод дуње обилује витаминима и минералима. Садржи витамин Ц у великим количинама, чак више него што се може наћи у лимуну, затим витамине Б1, Б2, ниацин, каротен, калцијум, магнезијум, калијум, бакар, натријум, цинк, гвожђе, манган, натријум, хлор и сумпор

Дуња садржи обиље витамина, а у народној медицини се користи већ деценијама. Прије свега се користи за ублажавање кашља и умиривање стомачних тегоба.

Љековит је сам плод, али и сјеме и листови. Дуња се може јести свјежа, али се могу правити сокови, компоти и сирупи који су једнако учинковити у уклањању многих здравствених тегоба.

Плод дуње обилује витаминима и минералима. Садржи витамин Ц у великим количинама, чак више него што се може наћи у лимуну, затим витамине Б1, Б2, ниацин, каротен, калцијум, магнезијум, калијум, бакар, натријум, цинк, гвожђе, манган, натријум, хлор и сумпор. Поред тога, садржи и протеине, дијетална влакна и угљене хидрате.

Припрема сока и чаја од дуња

Сок

Оперите и ситно нарендате килограм дуња, па их проциједите кроз газу. Сок попијте одмах јер брзо оксидира. Најбоље је да га пијете прије јела.

Чај

Сјеменке дуње прелијте са кључалом водом, оставите неколико минута да одстоји и након тога попијте.

Најљековитији дио дуње су сјеменке од којих се прави чај. Када одстоје у води, сјеменке испуштају слуз која рјешава проблеме са кашљем и чисти дисајни систем. Поред тога, садрже и велике количине амигдалина, односно витамина Б17, који има антиканцерогено дејство. Сјеменке су богате и мастима, танином, пектином, шећерима, емулзином и протидом.

Захваљујући танину и слузи дуње повољно дјелују на рад цријева и спрјечавају инфективне болести. Пектин повољно утиче на крвни систем, помаже у снижавању крвног притиска и пружа заштиту од радиоактивног зрачења.

Сок од дуње може да излијечи кашаљ, астму и дијареју, док се печена или кувана дуња препоручује анемичним особама, али и за лијечење упала желудачне и цријевне слузокоже. Може да помогне и код обилних менструација.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:36