/ - Вишње - Википедија
05/07/2021 u 14:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Какав ефекат вишње имаjу на наше здравље

Jедна од позитивних страна конзумирања вишања jе њихова способност да ублаже болове и отицање зглобова

Вишње су воће коjе многи воле, било да их jеду са стабљике или пеку у слаткоj посластици.

Међутим, према мишљењу Тристе Бест диjететичарке, „вишње не добиjаjу пажњу коjу заслужуjу иако су воће коjе jе препуно храњивих састоjака“.

Jедна од позитивних страна конзумирања вишања jе њихова способност да ублаже болове и отицање зглобова, jер садрже високо противупалне хранљиве састоjке. Вишње су познате као антиоксиданти, коjи могу да помогну у смањењу упала, пише Ит Дис Нат Дет.

Да би се тестирала ефикасност вишања на болове од остеоартритиса, спроведена jе студиjа  и обjављена jе у часопису „Osteoarthritis Cartilage“. У студиjи jе учествовало 58 одраслих особа са остеоартритисом коjе су конзумирале сок од вишања или плацебо свакодневно током шест седмица.

Након истека периода од шест седмица, испитаници су направили jеднонедељну паузу, а затим су промијенили планове. Истраживачи су открили да, иако jе ефекат био тек мало изражениjи од ефекта плацебо групе, сок од вишње пружио jе одређено олакшање симптома код проучаваних пациjената са остеоартритисом.

Истраживачи су такође открили да jе конзумирање сока од вишње повезана са нижим нивоима високо осетљивог Ц-реактивног протеина (хсЦРП), протеина коjи може да укаже ​​на упалу у тijелу. Поред смањења укупних симптома упале и остеоартритиса, то дугорочно може да доведе до веће покретљивости код особа са артритисом.

Студиjа из 2008. обjављена у „Arthritis Research & Therapy“ открила jе да су виши нивои хсЦРП повезани са мањим волуменом хрскавице тибиjе код жена између 40 и 67 година, што временом може довести до губитка покретљивости.

Међутим, то ниjе jедини начин на коjи вишње могу да помогну вашем тијелу.

– Шољица сока од вишње прије спавања могла би да побољша и квалитет вашег сна. Вишње садрже природни мелатонин, хормон повезан сациклусом будности и спавања, за коjи jе познато да повећава квалитету и траjање сна – рекла jе Бест..

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 05:20