Bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.
Med od bundeve se smatra djelotvornim u ublažavanju bolesti jetre i bubrega, za izbacivanje kamena iz žuči, liječenje mokraćnih kanala, ali i za jak i suvi kašalj.
Oni koji pate od zatvora mogu da koriste med od bundeve, jer on sadrži vlakna, ali i karoten i pregršt vitamina.
Smatra se da pomaže u borbi sa povećanim holesterolom, aterosklerozom, smanjuje otoke srčane insuficijencije. Korišćenje meda od bundeve preporučuje se i kod gojaznosti.
Kako pripremiti med od bundeve:
Za pripremu meda biće vam potrebna jedna zrela žuta bundeva. Sve što je potrebno jeste da odsječete vrh i izvadite unutrašnjost (sjemenke i vlakna). U dobijeni veliki otvor treba nasuti šećer, bilo koji, po vašoj želji.
Odgore poklapamo odsječenim vrhom i ostavljamo na desetak dana na prohladno mjesto.
Najbolje je bundevu staviti u neku veću činiju, jer vremenom će omekšati i biće je teško premještati.
Za to vrijeme, šećer će se otopiti u bundevinom soku. Čim se šećer otopi, skidamo poklopac i sipamo dobijenu tečnost u staklenu posudu.
Ako se, slučajno, na poklopcu bundeve uhvatila plijesan, to nije ništa strašno. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju sipajte med u posudu.
A kako ćete koristiti ovaj med – to je vaš izbor. Možete sa njim zaslađivati čaj, možete ga konzumirati samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, možete ga koristiti kao preliv za palačinke, ili izmislite svoju varijantu, sve zavisi od vaše fantazije. Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam je nedovoljno, možete odmah pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve.
novosti.rs