Melem protiv opekotina iz kućne radionice / - Shutterstock/FotoDuets
25/06/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Melem za opekotine od sunca u kućnoj radinosti

Dermatolozi ukazuju na to da aloe vera i kokosovo ulje mogu da pomognu u ublažavanju opekotina od sunca i smanjenju ožiljaka prouzrokovanih prekomernim izlaganjem suncu

Međutim, dermatolog Gita Jadav kaže da je primena kokosovog ulja dobra u ovoj situaciji, ali kada se koristi u pravo vrijeme.

Ako ga koristite prebrzo nakon dobijanja opekotina mogli biste da pogoršate svoju bolnu, natečenu, opečenu kožu zadržavanjem toplote. Zbog toga ona preporučuje prvo korišćenje aloe vere, a zatim kokosovog ulja.

– Uljani emolijensi, uključujući kokosovo ulje, mogu da zapuše pore, što zauzvrat zadržava toplotu, čineći osjećaj koji imate još neprijatnijim – dodala je ona.

Dakle, kako možete imati koristi od antiinflamatornih i antimikrobnih svojstava kokosovog ulja bez nanošenja veće štete.

Trebalo bi da posegnete za kokosovim uljem tek kada vam opekotine od sunca potpuno zaliječe i koža počne da se ljušti, kao što biste to uradili sa običnom hidratantnom kremom, prenosi klix.ba.

– Ako je vaša koža primjetno vruća na dodir, previše je vruća da biste na nju nanijeli kokosovo ulje – kaže ona.

Što znači, ako imate bilo kakvih zabrinutosti u vezi sa opekotinama od sunca, odložite nanošenje kokosovog ulja i držite se rashladne aloe vere ili kreme za sunčanje.

– Aloe vera omogućava koži da diše i najbolje se koristi na početku kada nastanu opekotine od sunca, kokosovo ulje je bolje koristiti u kasnijim fazama oporavka od opekotina, kada koža počne da se ljušti – dodaje ona.

Uvek je najbolje izbjegavati opekotine od sunca, koje mogu dovesti do povećanog rizika od plikova, toplotnog udara i karcinoma kože – melanoma.

Zaštitite se tako što ćete ostati u hladu što je više moguće, nositi široku odjeću, izbjegavati izlaganje suncu između 11 i 15 časova i koristiti kremu za sunčanje od najmanje SPF 30, sa UVA UVB ocjenom od najmanje četiri zvjezdice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 11:40