
Kada imamo puno obaveza, najlakše je unaprijed pripremiti dosta hrane i potpom je staviti u zamrzivač pa ih onda koristiti kad nam bude bilo potrebno.
Međutim, imajte na umu da zamrzivač nije idealno mjesto za sve namirnice.
Evo koje namirnice nikada ne bi trebalo da čuvate u zamrzivaču.
Mlijeko
Ako držite mlijeko u zamrzivaču, ono će se zalediti, a prilikom odleđivanja razdijeliće se na stvrdnute komadiće mlijeka i na tekući dio. Nije opasno po zdravlje konzumirati takvo mlijeko, ali neće biti konzistentno pa ga nećete moći dodati u jutarnju šoljicu kafe ili u žitarice.
Dakle, mlijeko koje ste držali u zamrzivaču ne bi trebalo da pijete, ali možete da ga koristite za kuvanje.
Krompir
Krompir ima visok udio vode, pa ako ga držite u zamrzivaču, postaće mekan i kašast. Svježi krompir ne bi trebalo sa stavljate u zamrzivač niti da ga takvog koristite za kuvanje. Pečen krompir možete staviti u zamrzivač i neće postati kašast kao svježi krumpir.
Jaja
Sadržaj vode u jajetu se širi smrzavanjem, što može prouzrokovati pucanje ljuske i pojačati osjetljivost na bakterije. Jaja koja su još u ljusci nipošto ne bi trebalo da držite u zamrzivaču.
Meki sir
Čuvanje mekog sira u zamrzivaču imaće sličan rezultat kao i kada mlijeko držite u zamrzivaču. Kad ga izvadite iz zamrzivača, primijetićete vodenaste grudvice koje često narušavaju teksturu namirnica poput krem sira i pavlake.
Sirovo voće i povrće
Bilo koju vrsta voća i povrća koje imaju visok udio vode (celer, krastavci, zelena salata, lubenica) ne bi trebalo držati u zamrzivaču jer će se u njima formirati ledeni kristali. Kada ih odledite i budete htjeli da jedete, dobićete nejestivu kašastu masu.
Коментари (0)
Оставите свој коментар