/ -UNSPLASH
15/06/2024 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ovaj puding je vitaminska bomba: Smiruje stomak, upale desni, popravlja zadah

U narodnoj medicini poznata je po brojnim blagotvornim efektima, a prije svega po tome što jača organizam. Od borovnice se može napraviti niz ukusnih i zdravih poslastica koje pored odličnog ukusa, čuvaju naše zdravlje.

Borovnica je listopadni grm koji može da naraste do 50 centimetara. Listovi su mali, jajolikog oblika i po ivici sitno testerasti, smešteni na kratkim peteljkama. Zelenkasto-ružičasti viseći i zvonasti cvjetići pojavljuju se u proljeće. Iz njih nastaju plavo-ljubičaste, vrlo ukusne bobice koje će vas oduševiti svojim ukusom i višestrukim koristima po zdravlje.

Puding od borovnice

Sastojci:

struk celera

2 šolje svježih borovnica

banana

2 šolje vode

Priprema:

Dobro izmiksajte navedene sastojke da biste dobili kašastu smjesu koja će oduševiti vaša nepca. Ovaj puding može vam zamijeni doručak ili užinu.

Dobrobiti za zdravlje

Borovnica protiv dijabetesa - Glikozid mirtilin, koji se nalazi u listovima borovnice danas sa pravom nazivaju biljnim insulinom. Iz tog razloga se listovi koriste kao pomoć kod dijabetesa.

Želudačno-crijevna oboljenja - Za dijareju koja nastaje nakon upale crokeva, posebno kod djece, koriste se osušeni plodovi ove biljke.

Stomačni tifus - preporučuje se čajni uvarak od listova i osušenih plodova uz konzumiranje prepisanih antibiotika. Uvarak od suvih borovnica pomaže kod lakših dijareja.

Upale desni - Svježe cijeđeni domaći sok služi za ispiranje grla, a takođe smiruje upale desni. Sok ima blagotvorno dejstvo u saniranju leukoplakije jezika (male sitne bijele mrlje na jeziku) koja je obično izazvana pretjeranim pušenjem.

Stomačne tegobe - Uspješno otklanja nadimanja i pojavu gasova u creijvima, dok svježi sok pomaže u eliminaciji crijevnih parazita, naročito glista.

Neprijatan zadah - Ako sok držimo par sekundi u usnoj duplji riješićemo se neprijatnog zadaha. Kašalj - List i plod borovnice u obliku sirupa dobar je za kašalj.

Za kosu - U narodnoj medicini preporučuje se da čaj od listova borovnice utrljate u tjeme glave kako bi vam kosa brže rasla, prenosi Kurir.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 06:30