Ne može se reći da postoje namirnice čijim konzumiranjem se može izliječiti bilo koja očna bolest, ali svakako postoje one koje pomažu da se očuva zdravlje očiju i dobar vid. To je prije svega hrana sa visokim sadržajem vitamina i minerala.
Evo nekoliko namirnica koje pozitivno utiču na očno zdravlje
Prvi i najpoznatiji čuvar zdravlja očiju, svakako je šargarepa. Prije svega zahvaljujući svom beta-karotenu koji se u organizmu pretvara u vitamin A, ključan za neophodnu vlažnost očiju.
Važno je i kako se šargarepa konzumira. Struganjem njene kore gube se vitamini pa je šargarepu najbolje samo oprati i ne guliti. I jestu svježu, termički neobrađenu.
U prevenciji katarakte i bolesti srednjeg dijela mrežnjače, dobrom se pokazala paprika. Za ovu ulogu paprike najzaslužniji su njeni sastojci lutein i antioksidansi.
Isti učinak imaju i borovnice koje su takođe bogate antioksidansima. Ove bobice poznate su i po tome što jačaju očne kapilare.
Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su tuna, sardina i losos, preveniraju nastajanje katarakte i makularne degeneracije, a takođe sprječavaju i suvoću očiju, sve češću pojavu u današnje vrijeme.
Ona se može ublažiti i nakapavanjem veštačkih suza, ali je svakako najbolje sprečiti je kroz ishranu bogatu ribom, jer ona ima i druga dobra dejstva po ljudski organizam.
Citrusno voće, odnosno pomorandža, limun i grejpfrut sprječavaju razvoj očne mrene kao i makularne degeneracije.
Sada ih ima u izobilju, a vitamin C koji sadrže u velikim količinama, odličan je borac i protiv prehlada.