/ foto - SHUTTERSTOCK
25/12/2022 u 04:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pet vrsta hrane koje trebaju jesti ljudi sa usporenom štitnom žlijezdom

Štitnu žlijezdu koja slabo radi možemo malo ”prodrmati” pomoću pravilne prehrane

Ako imate hipotireozu ili bolujete od Hashimotove bolesti, koja uzrokuje usporen rad štitne žlijezde, trebali biste pripaziti na prehranu. Pogledajte koje namirnice trebaju jesti osobe s usporenom štitnom žlijezdom

Štitnu žlijezdu koja slabo radi možemo malo ”prodrmati” pomoću pravilne prehrane. Namirnice bogate jodom, tirozinom, cinkom i selenom poboljšat će rad usporene štitne žlijezde.

RIBA

Ribe poput lososa, srdele, pastrve i tune bogate su omega-3 masnim kiselinama i općenito su dobre za naše zdravlje, a također pomažu kod hipotireoze zato što su odličan izvor selena.

ORAŠASTI PLODOVI

Oni takođe sadrže veliku količinu selena, pogotovo lješnjaci, makadamija, indijski i brazilski oraščići. Šaka orašastih plodova dnevno poslužit će vam kao brzinski snack, a možete ih ubaciti u druga jela, poput salata ili raznih tjestenina.

SVJEŽE VOĆE I POVRĆE UMJESTO TERMIČKI OBRAĐENOG

Povećanje tjelesne težine jedan je od ranih simptoma hipotireoze. Kako biste smanjili tjelesnu težinu, ali istodobno održavali zdravlje svog tijela i štitnjače, važno je u prehranu uvesti svježe povrće i voće umjesto termički obrađenog jer je ono zdravije.

Termičkom obradom gube se nutrijenti koje treba štitna žlijezda, tj. naš organizam.

MORSKE ALGE

Ova namirnica često se nalazi na jelovniku vegetarijanaca i vegana, a sjajna je za štitnu žliježdu zato što sadrži veliku koncentraciju joda. Taj nutrijent esencijalan je za pravilnu funkciju štitne žlijezde i proizvodnju njenih hormona. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijem i vitaminima A, B, C, E i K.

GRAHORICE

Hipotireoza u nama izaziva manjak energije, a organizam možemo energizirati uz pomoć raznih grahorica koje su bogate proteinima, antioksidansima, kompleksnim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima.

Sadrže vlakna i zato su sjajne za probavu. Grah, grašak, bob, leća i slanutak neke su od grahorica koje možete dodati u svoju prehranu.

(Ljepota&Zdravlje /Nezavisne)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. novembar 2024 08:00