Ilustracija / Shutterstock
12/12/2023 u 23:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prirodna rješenja za suve i ispucale pete

Predstavljamo vam nekoliko domaćih recepata koji će vam sigurno pomoći u rješavanju ovog problema

Do pucanja peta dolazi zbog nedovoljno njege, ali i zbog načina hodanja i same obuće.

Kako su pete tokom ljetnjih dana najviše vidljive u obući kao što su otvorene sandale i japanke vrlo je bitno da one izgledaju njegovano. Zato vam predstavljamo nekoliko domaćih recepata koji će vam sigurno pomoći u rješavanju ovog problema.

1. Limun

Limun je odlično sredstvo za uklanjanje grube kože sa peta zbog njegove jake kiseline.

Iscijedite jedan ili dva limuna (u zavisnosti od veličine zadebljanja) i pomiješajte sok sa vodom – dovoljno da potopite cijela stopala. Držite ih potopljenim oko 15 minuta. Noge isperite mlakom vodom i tapkajući, uz pomoć peškira ih osušite.

2. Banane

Pored limuna i banane su voće koje uspješno liječe suvu i ispucalu kožu na petama.

Jednu bananu ispasirajte i tako glatku smjesu namažite na pete. Pustite da odstoji 15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Nakon ispiranja, potopite stopala u hladnu vodu na dva minuta. Ovu masku na pete nanosite svakodnevno, nekoliko nedjelja i vrlo brzo ćete vidjeti rezultate.

3. Pirinčano brašno

Vjerovatno niste znali do sada da se pirinčano brašno takođe koristi za tretmane na stopalima, kada je u pitanju gruba koža. Sa posebnim sastojcima, dobićete odličan piling i hranljivu masku koja će skinuti mrtve ćelije i dati vašim stopalima mekoću i sjaj.

Pomiješajte jabukovo sirće, med i pirinčano brašno i miješajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete neku vrstu paste. Prije nanošenja smjese, potopite stopala u toplu vodu na 10 minuta, a zatim u debelom sloju nanesite dobijenu smjesu i nježno (ali dobro) ih utrljajte u pete. Isperite toplom vodom.

4. Med

Med se pored svojih višestrukih funkcija koristi i kao odličan preparat za njegu stopala.

Jednostavno pomiješajte tri kašike meda sa toplom vodom i u to potopite stopala na 20 minuta. Dobar rezultat i mekane pete su zagarantovane.

5. Glicerin i ružina vodica

Glicerin, kao što i same znate, ima velika pozitivna dejstva na kožu, a u kombinaciji sa ružinom vodicom je prava bomba za pete! Ružina vodica je bogata vitaminima A, C, D i E koji obnavljaju kožu, dok glicerin omekšava kožu. Ova mješavina ima antibakterijska svojstva, pa je odlična i ako imate neprijatan miris nogu ili problem sa gljivicama.

Ovaj miks stavite na stopala prije odlaska na spavanje i preko navucite čarape. Ujutru će stopala biti potpuno oporavljena. Ružinu vodicu možete da kupite u apotekama, ali ako više volite da je sami napravite, pripremili smo vam recept i za to:

Sastojci:

2 ruže, odnosno njihove latice

2 šolje ključale vode,

1 cjediljka,

1 velika, čista staklena posuda sa poklopcem.

Priprema:

Sa ruža skinite latice i operite ih, a zatim ih stavite u manju šerpu. Preko njih sipajte dvije šolje prokuvale vode i ostavite da odstoji dok se voda ne ohladi do sobne temperature. Procijedite vodu sa cjediljkom u staklenu posudu koju ste pripremili i to je to!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:37