Simptomi se javljaju još u dvadesetim / - FOTO: SHUTEERSTOCK
18/01/2024 u 09:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sedam ranih simptoma multiple skleroze

Prema Američkom društvu za multiplu sklerozu, u svijetu ovu bolest ima više od dva miliona ljudi

Simptomi multiple skleroze (MS) mogu se pojaviti već u dvadesetima, javljati se i nestajati u nepravilnim razmacima. Prema Američkom društvu za multiplu sklerozu, u svijetu ovu bolest ima više od dva miliona ljudi.

Inicijalno postavljanje dijagnoze nije uvijek jednostavno jer su neki od simptoma prilično uopšteni i mogu se vezati uz razne bolesti ili stanja. Žene imaju dva do tri puta veću šansu da obole, a u nastavku pročitajte koji su najčešći rani simptomi multiple skleroze, prenosi portal city Magazine.

 

Slabiji vid

Normalno je da osjećate određene posledice i da vašim očima treba vremena da se prilagode ako svakog dana na poslu gledate u ekran osam sati. Međutim, ako i u danima kada ne radite ili se ne bavite takvim poslom primećujete zamućenje vida ili gubitak vida, obavezno posjetite lekara, pogotovo ako se simptomi javljaju samo u jednom oku.

- Neki pacijenti opisuju problem s vidom kao da gledaju kroz zamućeno staklo ili kroz vodu, a ponekad je prisutan i bol ili teškoće s pomjeranjem očne jabučice - objašnjava Ketlin Kostelo, predsjednica Američkog društva za multiplu sklerozu, prenosi Miss7.

 

Vrtoglavica

Usled visokih temperatura ili velikog fizičkog napora svi nekada iskusimo vrtoglavicu, ali ona koja ukazuje na multiplu sklerozu obično se javlja kao grom iz vedra neba i pogađa visokim intenzitetom, takvim da može izazvati i mučninu ili povraćanje.

Naravno, vrtoglavica može biti simptom i drugih zdravstvenih problema, poput niskog nivoa šećera u krvi ili niskog pritiska. U svakom slučaju, ako vam se vrtoglavice često događaju, najbolje je javiti se lekaru.

 

Hroničan umor

Umor koji traje nedjeljama i ometa vas u obavljanju i najjednostavnijih zadataka svakako je znak za zabrinutost i razlog da posjetite lekara.

- Osobe koje boluju od multiple skleroze svoj zamor opisuju kao sveobuhvatan i toliko jak da su im i jednostavni zadatci preteški - objašnjava Kostelo.

 

Utrnulost

Budući da multipla skleroza napada centralni nervni sistem, logično je da će se odraziti i na nerve, što za posledicu može imati utrnulost. Dakle, iz krajnosti u krajnost: možete biti lišeni bilo kakvog osjećaja u, na primjer, rukama ili se može javiti osjećaj sličan onom kada mrav ili neki drugi insekt hoda po tebi.

 

Problemi s bešikom

Problemi s bešikom javljaju se kod 80 posto oboljelih od multiple skleroze. Manifestuju se kao stalan osećaj potrebe za mokrenjem, a dodatno se može javiti i prolivili zatvor, prenosi City Magazine.

 

Kognitivni i emocionalni problemi

Budući da je nervni sistem centar naših kognitivnih i emocionalnih funkcija, nije ni čudo da multipla skleroza može izazvati probleme u njegovom funkcionisanju. Oko 60 posto oboljelih žali se na probleme s multitaskingom, koncentracijom ili pažnjom, kao i na teškoće s prisjećanjem.

Na polju emocija može se javiti depresija, nervoza, nagle promjene raspoloženja ili „emotivni ispadi“, poput nekontrolisanog i ničim izazvanog plakanja ili smejanja.

 

Bol u mišićima

Polovina ljudi koja pati od multiple skleroze živi sa svakodnevnim bolovima, koji su često propraćeni i nekontrolisanimpokretima ili slabošću. Noge su najčešće prvi deo tijela kojeg ovi simptomi pogode, a nakon njih leđa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:49