Холестерол симптиоми / -SHUTTERSTOCK
21/10/2021 u 12:48 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Симптоми повишеног холестерола слични симптомом вируса Ковид 19

Истраживачи у студиjи обjављеноj у "Journal of Nutrition" испитали су везу између дисфункциjе укуса и мириса и концентрациjе холестерола у крви

Висок холестерол често називаjу и убицом бр. 1 због огромног броjа људи коjи болуjу од овог стања, као и "тихим убицом" због одсуства симптома, међутим нека истраживања побиjаjу ову теориjу. Према најновијим сазнањима, дисфункциjа чула мириса може да указуjе на висок ниво ових масноћа. Ово jе откриће jе посебно важно сада, будући да jе jедан од наjчешћих симптома ковида, управо губитак ових чула.

Када се говори о повишеном холестеролу, обично се мисли на високе вриједности ЛДЛ, односно "лоших" масноћа коjе су у директноj вези са кардиоваскуларним обољењима, али и броjним другим. Нажалост, оваj главни узрочник болести срца и крвих судова често се отркиjе тек када се стање погорша. Истраживања сугеришу да промјене у сензорним, односно чулним функциjама могу да указуjу на висок ниво холестерола.

Истраживачи у студиjи обjављеноj у "Journal of Nutrition" испитали су везу између дисфункциjе укуса и мириса и концентрациjе холестерола у крви. Истраживање jе спроведено у Кини над 12.627 испитаника, од чега jе 10.418 било мушког и 2.209 женског пола.

Испитаници су подијељени у три групе на основу тога колико jе степен поремећаjа мириса и укуса, у распону од 0 (наjбољи) до 2 (наjгори). Истовремено су свима урађене основне анализе крви – укупни холестерол, ЛДЛ холестерол, ХДЛ холестерол и триглицериди. У "jедначину" су укључени параметри као што jе пол, образовање, пушење, конзумирање алкохола, гоjазност, историjа кардиоваскуларних болести, рака и повреда главе.

Закључак студиjе jе да jе дисфункциjа мириса и укуса повезана са високом вриједношћу укупног холестерола.

- У овоj великоj студиjи, хемосензорна дисфункциjа, односно способност откивања хемиjских стимулуса као што jе мирис, била jе повезана са већом концентрациjом укупног холестерола код одраслих Кинеза - закључили су истраживачи.

Када се каже дисфункциjа, то може да значи да се уопште не осјећа или се слабиjе осјећају укуси и мириси. Могућ jе и другачиjи доживљаj укуса и мириса, да нешто што jе слатко, буде кисело, а оно што jе реско да мирише "благо".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:48