Photo by Kristine Wook on Unsplash-ilustracija
28/06/2021 u 19:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студија: Фајзер и Модерна стварају имунитет који може трајати годинама

Студија, која је објављена у часопису Nature, није се бавила вакцином Јohnson & Јohnson

Вакцине Фајзер  и Модерна могла би осигурати имунитет на коронавирус који ће трајати годинама, можда и доживотно, тврди нова студија.

Данас објављена студија сугерише да већини особа које су вакцинисане неким од mRNA вакцинама неће требати трећа доза, али под једним важним условом: да код нових сојева не дође до значајнијих мутација.

-Резултати студије нам показују колико је дуготрајан имунитет стечен вакцинисањем-рекао је за The New York Times Ali Ellebedy, имунолог са Свеучилишта Washington u St. Louisu, који је водио истраживање.

Студија, која је објављена у часопису Nature, није се бавила вакцином Јohnson & Јohnson, али Ellebedy очекује да ће имунитет након тог  ипак бити слабији од оног који пружају вакцине (Фајзер и Модерна).

Доживотни имунитет за оне који су пребољели корону, а затим се вакцинисали?

Прошли мјесец су Ellebedy и његови колеге саопштили да су се станице које препознају вирус задржале у коштаној сржи најмање осам мјесеци након инфекције коронавирусом. Други тим истраживача је открио да меморијски лимфоцити Б настављају сазријевати и јачати најмање годину дана након инфекције.

Та открића сугерише да би имунитет могао трајати годинама, можда и цијели живот, код људи који су били заражени, а касније су примили вакцину. Научници још увијек нису сигурни да је иста ситуација могућа и код особа које су имунитет стекле само вакцинисања без пребољења ковида-19.

Након пребољене заразе или вакцинисања у лимфним чворовима се ствара специјализирана структура названа герминативни центар, за који су истраживачи установили да је и 15 седмица након прве дозе вакцина био врло активан код свих судионика студије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 18:52