Osobe u čijoj ishrani su zastupljeniji morski plodovi vjerovatno su izložene manjem riziku od razvoja hroničnih problema sa bubrezima, pokazala je nova naučna studija.
Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumiranje omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati sa manjim rizikom od razvoja hroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.
Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu „The British Medical Journal“, ukazuju i na to da omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.
Stručnjaci sa australijskog Džordž instituta za globalno zdravlje i Univeruiteta „New South Wales“ kažu da njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u ishranu, ako su u mogućnosti, trebalo da uključe i plodove mora.
Naučnici su analizirali rezultate ranijih studija. Na osnovu biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina.
Proučili su informacije o 25.570 učesnika istraživanja iz 19 prethodno sprovedenih studija.
Sveukupno se, tokom otprilike 11 godina praćenja njihovih zdravstvenog stanja, kod njih 4.944 ili oko 19 odsto razvila hronična bolest bubrega.
Istraživači su otkrili za 13 odsto manji rizik od razvoja hronične bubrežne bolesti u grupi koja je najviše konzumirala omega-3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u poređenju sa onima koji su ih konzumirali najmanje.
Zanimljivo je, kažu istraživači da nije pronađen pozitivan uticaj konzumiranja omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, i bolesti bubrega.
„Viši nivoi n-3 PUFA dobijenih iz plodova mora naučnici su povezali sa nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porijekla“, napisali su autori.
Ono što su zaključili je da njihovi rezultati idu u prilog činjenici da omega-3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja hroničnih bubrežnih bolesti.