Црна чоколада / - фото: Пиксабеј
02/11/2021 u 17:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Све добробити црне чоколаде

Конзумирање црне чоколаде може да смањи ризик од поjаве кардиоваскуларних болести и срчаних удара, посебно ако се уз то здраво храните

Осим што се добро осјећамо након чоколаде, она има и доказане здравствене бенефите. Наравно, не треба претјеривати с њом, а наjбоља jе она црна. Ево неколико добробити за коjе можда нисте знали.

Смањуjе ризик од кардиоваскуларних болести

Конзумирање црне чоколаде може да смањи ризик од поjаве кардиоваскуларних болести и срчаних удара, посебно ако се уз то здраво храните.

Може да смањи упалне процесе

Упале се могу поjавити било гдје у тијелу, могу вас бољети мишићи, глава, а могу се поjавити и озбиљниjе болести. Чоколада садржи флавоноиде и какао коjи делуjу као антиоксиданси и смањуjу упалне процесе у тијелу.

Побољшава когнитивне способности

Редовна конзумациjа чоколаде, коjа садржи флавоноиде, jако jе корисна за когнитивне функциjе. Она може да побољша концентрациjу, брзину, течност говора и радну мемориjу.

Побољшава расположење

Црна чоколада садржи споjеве коjи побољшаваjу расположење, а иначе их и тијело само производи. Садрже серотонин и триптофан коjи вас чине срећнима након jедења чоколаде.

Истог часа даjе енергиjу

Чоколада готово одмах подиже ниво енергиjе и управо за њом би требало посегнути ако се осјећате тромо и летаргично. Чоколада садржи кофеин и теобромин коjи вам даjу енергиjу, пише Пинквиллам преноси Н1.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:21