Virak  / -SHUTTERSTOCK
23/09/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Virak - prirodan lijek protiv ženskih bolesti

Ova biljka namijenjena je prije svega ženama jer rješava mnogo ginekoloških problema ali i muškarcima je od velike pomoći

Ljekovita biljka naših krajeva koju srećemo na svakom koraku ali je vrlo važno reći da onaj virak koji raste u nižim predjelima gotovo da nema ljekovitih svojstava. Najljekovitiji virak ubire se na visini od najmanje 1700 metara nadmorske visine i nazivamo ga Zlatni Virak.

LJEKOVITOST

Ova biljka namijenjena je prije svega ženama jer rješava mnogo ginekoloških problema ali i muškarcima je od velike pomoći. Čaj ima gorak ukus ali se po potrebi može zasladiti medom ili tamnim šećerom. Virak je poznat kao odličan lijek protiv ženskih bolesti jer se pokazao kao jedna od najdjelotvornijih biljaka za ove vrste tegoba ali se pokazao i kao odlično sredstvo za suzbijanje infekcija izazvanih različitim virusima i bakterijama a naročito stafilokokom kao i infekcija izazvanih HPV (humani papiloma virus). U kombinaciji sa drugim biljkama (Hajdučka trava, Žalfija, Petrovac…) djelotvoran je i kod ostalih infekcija.Virak se najbolje pokazao kod: 

Kod slabe materice i zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice – Pod ovim se podrazumijeva da upotrebom virka dolazi do jačanja materičnih petlji tako da se žena rješava problema spada materice (što kao posledicu može imati i nekontrolisano mokrenje pa se jačanjem materičnih petlji rješava i ovaj problem).

Kod PMS i menopauze – Upotrebom virka dolazi do balansa hormonalnog statusa žene čime se otklanjaju smetnje bolnih menstruacija a kod žena u klimaksu otklanja tzv. valunge.

Pojačano lučenje vaginalnog sekreta – koje može biti bakterijskog, virusnog ili gljivičnog porijekla a čak i udruženog dejstva bakterija i gljivica.

Oboljenja grlića materice – Koje može biti posledica upalnog procesa na cerviksu ili posledica sumnjivog nalaza papa testa.

Miomi – Posebno se preporučuje kod miomatoznih promjena na materici koji uzrokuju produžena menstrualna krvarenja kao i krvarenja između ciklusa.

Benigni tumori – Primijećeno je da virak ima izuzetno dejstvo kod svih vrsta benignih tumora materice i jajnika.

Ciste jajnika – Virak ima odlično dejstvo na sve vrste cista a posebno na tzv. krvave ciste jajnika (folikularne ciste) jer svojim dejstvom ne dozvoljava da se ove ciste napune i uvećaju pa samim tim i sprečava potrebu za hitnom hirurškom intervencijom.

Upale jajovoda – koje mogu biti samostalne ili udružene sa upalom jajnika, odlično reaguju na terapiju Virkom.

Pojačanog menstrualnog krvarenja – Koje se povremeno javlja i kod zdravih žena, virak će vrlo uspješno sanirati.

Hormonalni disbalans – Redovnom upotrebom virka hormonalni disbalansi koji dovode do neredovnih ciklusa, biće otklonjeni.

Problemi sa začećem – Objedinjenim dejstvom na hormonalni status, upalne procese i jačanje tonusa materice u mnogome se doprinosi rješavanju problema neplodnosti.

MUŠKE BOLESTI

Mada muškarci rjeđe koriste ovu biljku ona je pogodna za upotrebu kod muškaraca koji imaju problema sa bruhom.

UPOTREBA VIRKA KOD OSTALIH BOLESTI

Zbog bogatstva taninskim materijama i vitaminom C, Virak je našao široku upotrebu kao odlično sredstvo za zaustavljanje krvarenja (posle vađenja zuba, spontanih krvarenja iz nosa, posjekotina…), jačanje imuniteta, mršavljenja, protiv proliva, upornog kašlja i upale ždrijela. Našao je svoju primjenu i u dermatologiji pa se čaj od virka primjenjuje i na zdravu kožu čime ona dobija mekoću i elastičnost.

NEŽELJENA DEJSTVA VIRKA

Čaj od virka se uglavnom dobro podnosi ali je neophodan oprez kod oboljelih sa problemima jetre, bolesnika na terpiji ljekovima protiv zgrušavanja krvi, anemičnih osoba jer virak sprečava apsorpciju gvožđa. Zato preporučujemo da se prije upotrebe virka konsultujete sa svojim ljekarom ili fitoterapeutom.

UNIVERZALNI RECEPT

Čaj od Virka se konzumira u dozi od 1 – 3 šolje dnevno, pije u laganim gutljajima u toku dana.

Naša preporuka je da se jedna kafena kašičica mješavine Zlatnog Virka (list i cvijet) prelije sa 2 dcl ključale vode, ostavi da odstoji 20 minuta, procijedi pa popije u laganim gutljajima tokom najmanje sat vremena.

Izvor: herbanatura.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:05