/ -FREEPIK
24/07/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zašto tabletu ne treba gutati na suvo i prije spavanja?

Gutanje tableta je lakše s čašom vode, ali takva potrošnja je mnogo sigurnija. Naime, ako se uzima bez vode, moguće je da se tableta zaglavi u jednjaku, a to onda može da izazove ozbiljne komplikacije.

Lijekovi koji se zaglave u jednjaku izazvaće upale i iritaciju i mogu rezultirati simptomima kao što su gorušica, bol u grudima i krvarenje - otkriva dr Dženifer Kold. Ali, s obzirom da jednjak nema živce koji upozoravaju na bol, i zato što simptomi ne moraju da se pojave odmah, biće teško primijetiti da li je tableta zaglavljena ili ne. Vremenom se tableta može razbiti i nagrizati osjetljivo tkivo jednjaka, što može dovesti do dehidracije.

Da bi se izbjegle opasne komplikacije prilikom gutanja tablete, najbolje je piti lijek sa 200 ml vode, a dr Kodl navodi da je tablete bolje uzimati u sjedećem ili stojećem položaju nego u ležećem položaju.

Pametno je tablete uzimati najkasnije 15 minuta prije spavanja, tako da ima dovoljno vremena da se tableta spusti kroz jednjak, rekao je ljekar, prenosi Alo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 01:22