Iskoristite dinju u ljetnjim mjesecima, jedite je koliko želite i uživajte u njenim zavodljivim aromama jer su blagodeti koje pruža ljudskom organizmu neizmjerne.
Ovo slatko povrće ima toliko koristnih nutijenata da nikada ne možete pretjerati u njenom uživanju. U modernoj kuhinji dinja je zastupljena i kao predjelo, i kao dio glavnog jela, i kao osvježavajuzća poslastica ili dio koktela i frapea.
U mediteranskoj kuhinji služi se uz pršutu, masline i sir, dok je u kontinentalnim krajevima više dio ukusnih peciva i voćšnih salata. Još iz vremena starih Grka poznato je da je dinja blagotvorna i vrlo efikasna u očuvanju dobrog vida, smanjuje rizik od astme, štiti srce time što reguliše pritisak, prija trudnicama, ali i ženama u menopauzi.
Posebno je preporučljiva ženama i muškarcima koji imaju tegobe sa hormonima.
Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju. Osim što pomažu u što dužem očuvanju oštrine vida, oni štite oko od štetnih sunčevih zraka. Takođe, velike količine vitamina A i C koje sadrži usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do degeneracije žute mrlje.
Nutricionisti ističu da obilje beta karotena, koji se, osim u dinji, nalazi u svem žuto-narandžastom voću i povrću, pogoduje oboljelima od astme, jer pomaže protiv gubitka kiseonika, čime se smanjuje rizik od alergijskih reakcija.
S obzirom na velike količine kalijuma, dinja se preporučuje i onima koji pate od hipertenzije. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Kalijum je potreban i za regulisanje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a takođe igra važnu ulogu u prenosu električnih impulsa do srca.
Biljna vlakna iz dinje povoljno djeluju na čišćenje organizma od štetnih materija, pa se ovo povrće preporučuje i kao prva pomoć za liječenje nadutosti stomaka. Istovremeno, obilje vode u njoj podstiče rad bubrega.
Čaj od sjemenki dinje smatraju vrlo efikasnim domaćim lijekom protiv urinarne infekcije. Jednu kašiku sjemenki dinje kuvajte 10 do 15 minuta u litru vode. Ostavite da odstoji pola sata, ocijedite i pijte tokom cijelog dana u malim gutljajima.