automobil, zima, ilustracija / - ILUSTRACIJA, UNSPLASH
22/01/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako očistiti zaleđeni automobil

Iako postoji mnogo hemikalija koje bi vam olakšale uklanjanje leda, mnoge od njih nisu dobre

Za one koji nemaju garažu, ovo je vjerovatno uobičajeno pitanje tokom zime – koji je način najlakšeg čišćenja automobila?

Iako postoji mnogo hemikalija koje bi vam olakšale uklanjanje leda, mnoge od njih nisu dobre ni za vas ni za vaš automobil.

Ako je led na automobilu deblji, biće vam potrebno više vremena da očistite automobil.

Prevencija je možda ključna, ali ne morate posegnuti za nekim skupim rješenjima, a neka jeftinija i pristupačnija mogu da olakšaju čišćenje.

Daleko jednostavnije

Jedan od najlakših načina je da pokrijete vjetrobransko staklo kartonom. Uzmite kartonsku kutiju koja je dovoljno široka da pokrije cijelo vetrobransko staklo. Uveče stavite karton preko šoferšajbne i pričvrstite ga brisačima. Ujutru bi posao trebalo da bude mnogo jednostavniji nego da niste stavili karton. Slično se mogu koristiti i papirne kese. Takođe možete kupiti papirnu ili kartonsku zaštitu stakla.

Vjerovatno već imate neku zaštitu od sunca, reflektujuću foliju ili nešto slično? Sada ga postavite na spoljašnju stranu vjetrobranskog stakla i pričvrstite ga brisačima.

Slično, može se koristiti i neka tkanina, važno je da je dovoljno velika da pokrije šoferšajbnu.

Takođe možete pripremiti mešavinu od ¾ bijelog sirćeta i ¼ vode i poprskati je uveče na vjetrobransko staklo.

Ako se niste dobro pripremili, a snijeg i led su se zalijepili za šoferšajbnu, jeftin materijal iz kućne upotrebe koji može da posluži za ovu svrhu je sirće.

Možete koristiti mješavinu od ½ sirćeta i ½ vode da uklonite led. Takođe možete napraviti mješavinu od ½ vode i ½ etil alkohola u bočici sa raspršivačem.

Nema tople vode

Naprskajte smješu, ostavite da deluje tridesetak sekundi, a zatim počnite da stružete led.

Ako led dospje na brisače, možete koristiti alkohol, koji će brže otopiti led sa njih.

Nemojte koristiti toplu vodu da brže očistite led jer kombinacija tople vode i leda takođe može uticati na vjetrobransko staklo koje može da pukne.

Takođe, ako imate odleđivač stakla, nemojte ga odmah uključivati jer može izazvati i pucanje stakla, što je istina u rijetkim slučajevima.

Auto možete upaliti kada dođete do njega i prije čišćenja, ali stručnjaci kažu da se odmrzivači ne povećavaju odmah do maksimuma.

I na kraju, koliko god otrcano zvučalo, nemojte se oslanjati na jeftina ili reklamna rješenja veličine kreditne kartice, jer nisu mnogo upotrebljivija od toga i pucaju na hladnom. Strugač treba da bude velik i dobro napravljen, sa jednom gumenom stranom i jednom dobro napravljenom plastičnom ivicom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:47