Boris Ćalić / Ustupljena fotografija
23/06/2024 u 17:13 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Boris Ćalič sprema kolekciјu održive mode za IFF Porto Montenegro: Asimetriјa u modelima kolekciјe Cikada

Kad naiđete na jednostavnost uramljenu u modne okvire onda znate da Boris Ćalić ima svoj potpis na tom remek-djelu.

Modni dizajner koji već skoro četvrt vijeka tka originalni milje crnogorskoj modi jedan je od rijetkih koji umjetnički pristup pretvori u komercijalnu kolekciju koju konzumenti mode i te kako žele da posjeduju. Ovoga puta odlučio se za pionirski iskorak u dizajniranju kolekcije održive mode koju će predstaviti na IFF Porto Montenegro.

Ono što je otežavajuća okolnost za domaće dizajnere jeste što je u Crnoj Gori održiva moda još u povoju, pa sve vezano za nju nema sertifikat održivog jer, kako sam Ćalić kaže, održivost nije samo u materijalima već u pristupu. Sve neophodno za taј modni proces se proizvodi i nabavlja iz inostranstva što je dug i muktorpan posao, ali i presudan za izradu ekoloških modela, modela koju svjetski modni trendovi i magovi već uveliko zastupaju, kao dio koji јe "must have".

Ono što održivu modu čini posebnom jesu materijali koji su ili prirodni ili reciklirani, ali oni nisu jedni. Od konca do dugmića sve u kolekcijama održive mode mora biti takođe porirodno ili reciklirano.

- Nisu samo bitni materijali nego sam prisup, znači sam konac na mašinam na kojima se koristi mora biti prirodan, ne može biti vještački. Sama dugmad opet ne smiju biti plastična moraju biti od drveta ili plastike koja je reciklirana. Sve zajedno je jedan proces koji je jako bitan. Nažalost nama u Crnoј Gori nisu dostupni ti materijali, većinom se nabavljaju i proizvode u inostrasnstvu i skupi su - kazao јe Ćalić.

Boris je za ovu kolekciju izabrao svilu i lan.

- Kolekcija nosi naziv "Cikada" (Cvrčak) i simbol je mog stvaralaštva. Bazira se na estetskim normama na mom kreativnom izrazu, asimetriji i jednostavnim krojevima sa jednostavnim uvrtanjem. Sama tehnika kolekcije će se bazirati baš na tom detalju uvrtanja. Odjevni komadi koјi će činiti kolekciјu, koja je inače inspirisana prirodom Provanse, su asimetrične haljine, bluze, suknje, topovi... Sve je rađeno od prirodnih vlakana koji su biorazgradivi, a to su svila i lan. U saradnji sa Loksitan kozmetikom, koјa nudi inspiraciјu u botaničkim simbolima tog brenda za njegu kože i lica, spoјio sam modu, prirodu i kozmetiku - rekao јe dizaјner.

Dok stvara kolekciјu, kako priznaјe, zamišlja ženu u predvečerјu.

- Zalazak sunca, pretapanje svјetlosti i sunca i žena koja se nalazi u tom dijelu dana, vizija su u koјoј јe zastupljen taј "zlatni sat" - otkrio јe dizaјner.

Ovom kolekcijom se negdje, kako kaže, vraća samim dizajnerskim počecima.

- Uželio sma se boje. Boja će biti dominantna žuta, plava, ljibičasta i crvena u različitim kombinacijama. Negdje ću se vratiti na početak same karijere, na prvu kolekciju kad sam sklapao na jednoj silueti više boja. Negdje se vraćam bojama i samim pristupom dizajniranju kolekcije koјa јe nosiva - kazao јe Ćalić.

Kolekcija za IFF se izrađuje u Crnoј Gori.

- Mi kreatori krenemo s jednom idejom, pa јe preusmjerimo na nešto drugo i to postaјe proces koji se mijenja do zadnjeg trena. Ali zamislio sam 10 do 15 modela za IFF, da li će biti više zavisi od toga koliko budem zadovoljan - iskren јe kreator.

Prvi put, kako јe kazao, uz ženske modele biće i muških.

- Muška moda nije dovoljno zastupljena kod nas. Kroz svoje klijente imam pristup muškoj modi, ali ovoga puta će više biti moda vezana za strit stajl - otkrio јe Ćalić.

IFF Porto Montenegro: Kolekcije za Tivat spremili Boris Čalić, Ticijan Đardini, Faith Connxion, Ezra i Genny kotur

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 23:38