/ -SHUTTERSTOCK
30/08/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jedini pravi način da uradite piling lica bez iritacija

Bez obzira na to da li ste početnik ili profesionalac, postoji mnogo savjeta koje treba imati na umu da biste postigli svježe i glatko lice – bez uništavanja kože u tom procesu.

"Piling uklanja one mrtve ćelije kože na spoljnoj površini lica koje mogu učiniti da koža izgleda dosadno i pomalo grubo", kaže dermatolog dr Saami Khalifian.

Najbolji način za piling lica svodi se na pronalaženje pravih proizvoda i metoda za vaš tip kože. Iako vam neki mogu dati trenutne rezultate u pogledu toga koliko je vaša koža glatka odmah nakon toga, baš kao i bilo šta u nezi kože, rezultati mogu potrajati. Previše agresivno trljanje može izazvati iritaciju, a nepoštovanje režima njege neće donijeti dugoročne rezultate.

Sporo i postojano – to je ključ. Postoji nekoliko savjeta koje treba imati na umu kada kupujete najbolje pilinge za lice koje ćete uvrstiti u svoju rutinu.

Šta je piling lica?

Razumijevanje procesa pilinga je ključno. "Piling je upotreba hemijskih ili fizičkih pilinga koji će zapravo pomoći u obnavljanju ćelija", kaže dermatolog dr Heidi Prather. Ovi pilinzi uklanjaju mrtve ćelije kože sa najudaljenijeg sloja kože zvanog stratum corneum upotrebom zrnaste supstance ili hemikalija kao što je glikolna kiselina.

Od borbe protiv neujednačenog tena do održavanja pora nezačepljenim, postoji toliko razloga zašto je ovaj korak važan. "Eksfolijatori će pomoći da taj sloj kože ostane tanak, da koža ostane zdrava, da se taj ćelijski promet održava tako da imamo taj sjaj", dodaje dr Prather.

"Taj debeli stratum corneum takođe stvara barijeru koja sprečava prodiranje kozmetičkih proizvoda koje koristimo. Ako možemo da zadržimo tu barijeru tankom i omogućimo bolji prodor proizvoda za njegu kože, efekat će biti više nego zadovoljavajući."

Koliko ga često treba raditi?

To zavisi od tipa kože. Različiti tipovi i stanja kože – uključujući masnu, kombinovanu, osjetljivu, suvu i sklonu aknama – ne mogu tolerisati istu količinu pilinga. Na kraju krajeva, oni sa suvom ili osjetljivom kožom, radiće piling ređe nego osobe koje imaju masnu kožu. Generalno, dr Khalifian preporučuje dva do tri puta nedjeljno za normalne, kombinovane, sklone aknama i masne tipove kože.

"Lojne žlijezde pumpaju ulje na kožu, koje u osnovi podmazuje kožu i omogućava joj da se sama zacijeli", kaže dr Kalifian. "Ali kada pretjeramo sa pilingom, koža postaje iritirana, upaljena i suva." Zbog toga neko sa masnijim tipom kože može tolerisati više pilinga nego neko sa suvom ili osjetljivom kožom.

Koje su vrste pilinga?

Metode pilinga se uglavnom dijele na dva tipa. Fizički (ili mehanički) i hemijski. Razumijevanje ove razlike će vam pomoći da shvatite koji je idealna za vas. Prema dr Kalifian, fizički pilinzi idealni su za normalnu ili kombinovanu kožu, kao i za laktove i koljena.

Hemijski pilinzi kao što je salicilna kiselina su odlični za sve koji se muče sa aknama uzrokovanim začepljenim porama. Međutim, i dr Khalifian i dr Prather se slažu da su proizvodi koji kombinuju i fizičke i hemijske metode pilinga takođe odlična opcija.

Kako se izvodi fizički piling

Fizički pilingi koriste upotrebu mehaničke dermoabrazije. Ovo uključuje sastojke kao što su jojoba perle, fino mljevene materijale poput semena ili alate poput sunđera za poliranje koji uklanja mrtve ćelije kože ručnim ribanjem.

"Budući da fizički uklanjate mrtve ćelije kože, dobićete prilično brzo poboljšanje, glatku i sjajnu kožu, tako da zapravo ne čekate rezultate", kaže dr Kalifian. "Takođe možete kontrolisati intenzitet pritiska na kožu."

Počnite sa vlažnom kožom koja je nježno očišćena.

Uzmite malu količinu pilinga i nanesite na lice kružnim pokretima laganim pritiskom.

Fokusirajte se na područja zagušenja kao što je T-zona (čelo, nos, brada) i budite nježni oko područja poput podočnjaka kako biste izbjegli mikrotraume na koži.

Nanesite piling na kožu oko 30 sekundi, ali ne duže od jednog minuta.

Umijre se mlakom vodom i istapkajte lice čistim peškirom.

Završite sa hidratantnom kremom koja podržava barijeru kože.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 19:43